Este un sos foarte simplu de preparat acasa, natural, cu ingrediente sanatoase, fara a mai folosi sosurile din comert plini de aditivi si conservanti.
Avantajul pentru acest sos gatit acasa, este acela ca se poate pastra un timp indelungat in camara, daca se va pune in borcane ermetic inchise si facuta o sterilizare corecta, pregatit, chiar daca nu va fi consumat imediat (prelungind timpul de expirare, putandu-l folosi ulterior, atunci cand dorim sa consumam o mancare, la care acest sos este bine venit ).
Ingrediente sos pentru peste cu ceapa si usturoi (ptr 4 persoane)
2 cepe potrivite
1 capatina usturoi
500 g rosii proaspet (sau 500 ml suc de rosii)
1 lingura boia iute de ardei (sau dulce)
3 linguri ulei vegetal
cateva frunze de busuioc
sare, piper
Cum se face un sos pentru peste cu ceapa si usturoi
Pentru acest sos, optiunile sunt diverse: unele persoane doresc ca legumele in sos sa fie vizibile (adica ceapa sa fie taiata pestisori, usturoiul feliute), altele doresc un sos fin (dat la blender).
La aceasta reteta vom face un sos cu legumele inmuiate, vizibile (iar pentru orice fel de mancare, acesta va fi placut la gust si ca aspect).
Intr-o cratita potrivita ca marime (nu prea mare, ci doar adanca si ingusta la gura), cu uleiul incins, se va pune ceapa taiata pestisori si frecata pe un blat de lucru cu un praf de sare (pentru a se gati mai repede-inmuia), amestecandu-se continuu (pentru a nu se arde, ci doar sa devina translucida).
Usturoiul curatat, se va adauga peste ceapa, taiat in feliute subtiri.
Din cand in cand, se va picura apa calduta (1 cana), pana ce legumele se vor inmuia suficient, urmand a fi adaugate rosiile curatate de pielita (prin oparire) si tocate marunt (sau sucul de rosii).
Cratita se va acoperi cu un capac, lasand sosul sa fiarba cca 30 minute (atat cat se vor topi si rosiile, asta in cazul cand vom folosi rosii proaspete si sosul sa devine mai vascos-ingrosat), la foc domol.
Spre final, sosul se va asezona cu: otet, zahar (ptr a se taia din aciditatea rosiilor (sau a sucului), sare, piper si cu busuioc proaspat taiat fin (ptr aroma).
Acesta se poate transfera dupa preparare, intr-un bol sau pune in borcane, la rece in frigider si servit la momentul potrivit.
Sosul din ceapa cu usturoi, se va servi cu peste prajit sau fiert (stiuca, pastrav, cod, etc.. ).
Trucuri si idei
Sosul cu ceapa si usturoi, se poate pastra in borcane ermetic inchise, dupa o sterilizare corecta, apoi folosit pentru orice fel de garnitura (paste, cartofi prajiti, cartofi natur, peste).
POFTA BUNA !!