Autentificare

Înregistrare

Sos picant de legume

Acest sos picant, se poate face acasa intr-un mod foarte lejer si din ingrediente proaspete si naturale.

Nu trebuie decat sa dam iute o fuga la piata si sa cumpara ingredientele, si viata ne va fi mai lunga si sanatoasa.!!

Este o reteta care se face foarte usor si ne poate oferi o cina placut ” picanta”.

Ingrediente sos picant de legume

Ingredientele sunt ptr un borcan de 370 g ( cantitatile pot creste )

5 rosii mari coapte ( sau 500 ml suc de rosii…optional )

1 ardei kapia

1 ardei gras rosu

2 cepe mari ( confera dulceata sosului )

1 ardei iute rosu ( sau verde )

2 catei usturoi ( ptr aroma )

1 lingura zahar ( taie din aciditatea rosiilor )

2 linguri otet din mere

1 lingurita oregano

1 legatura patrunjel verde proaspat

1 pahar apa

20 ml ulei ( 3 linguri ulei vegetal )

cateva boabe de piper negru (5-6 buc )

sare

Cum se face sos picant din legume

Vom pregati legumele pe care le vom curata de coaja ( ceapa ), seminte ( ardeii ), opari si curata de pielita ( rosiile ).

Intr-o tigaie punem uleiul la incalzit, urmand ceapa tocata marunt, ardeiul kapia, gras rosu si cel iute tocate rondele.

Cand legumele incep sa devina translucide ( sa sticleasca ), adaugam rosiile date pe razatoarea mare, paharul de apa, zaharul, otetul de mere,piperul boabe, oregano si legatura de patrunjelul verde legat cu ata ( si lasat atat cat va raspandi aroma in sos cca 3-4 minute, apoi indepartat ).

Lasam sosul sa fiarba la foc scazut (cca30 minute ), asezonandu-l cu sare dupa gust, atat cat lichidul din rosii va scadea si sosul se va ingrosa ( la fel ca un ketchup ).

Sosul picant obtinut se va lasa la racit si consumat imediat la o friptura, peste, paste, cartofi prajiti etc..sau se va pastra la rece in frigider pana la momentul servirii.

TRUCURI SI IDEI

Sosul picant de legume facut in cantitati mai mari se poate pastra in borcane inchise ermetic si sterilizate cca 30 minute din momentul cand apa va clocoti.

La acest mod de pregatire sosul picant se poate pastra o perioada indelungata si folosit atunci cand va fi nevoie, pentru o mancare de moment.

 

POFTA BUNA !!!

Facebook Comments