Autentificare

Înregistrare

Sos picant de rosii

Tot timpul cautam un mod util si sanatos de a consuma produse pe care sa le putem face noi. Acum va propunem sa nu mai cumparam ketchup plini de aditivi si zahar, ci sa il facem in casa.

Desi timpul nu ne permite, totusi numai gandul ca nimic nu este nerealizabil, putem sa ne rupem de la alte activitati si avea grija si de noi.

Vom face un sos picant de rosii ( asa cum ni-l pregateau bunicile ) cat mai simplu, desi metode sunt foarte multe.   La aceasta reteta am folosit intocmai ingredientele enumerate, asigurandu-va de o reusita fantastica.

Iarna mai ales aroma si gustul acestui sos ne va bucura din plin !

Ingrediente sos picant de rosii ( ingredientele pot fi luate in orice proportie )

2 kg rosii ( coapte foarte bine )

1 kg ardei kapia

5-6 ardei iuti

4 catei usturoi ( optional )

3 linguri ulei masline ( optional )

1-2 linguri zahar ( ptr a taia din aciditatea sucului de rosii )

1 foaie dafin ( optional )

2-3 frunze busuioc

1/2 lingurita oregano uscat ( optional )

cateva frunze de telina ( numai ptr aroma… apoi se vor scoate din sos)

sare, piper

Cum vom face sos picant de rosii

Vom alege rosiile foarte coapte, pe care le vom spala si opari intr-un vas mai mare ( pentru a se putea lua pielita mai usor ), apoi le taiem in sferturi si le dam prin masina speciala de separare seminte- pulpa.

Intr-o oala speciala cu fund dublu vom pune pulpa de rosii obtinuta la fiert.

Cand sucul de rosii incepe sa fiarba se va spuma din cand in cand.

Ardeii kapia la acest sos se pot folosi si cruzi, trasi la masina, dar am ales sa-i coacem pe un gratar afara sau pe o tabla groasa pe ochiul aragazului ( la optiunea si posibilitatile fiecaruia ).

Dupa ce am copt ardeii, ii vom pune intr-un vas mare, se dau cu sare grunjoasa si se acopera cu un capac ( ptr a se aburi si curata mai usor  de coaja, seminte si cotor ).

Dupa curatare, ardeii kapia se vor da intercalat cu ardeii iuti si usturoiul printr-un blender.

Pasta astfel obtinuta se va adauga peste sucul de rosii scazut la jumatate.

Se mai lasa la fiert impreuna cca 20 minute.

Intre timp se va gusta si potrivi de sare, piper.

Deasemenea se va adauga zaharul, frunza de dafin, telina ptr aroma ( care se va elimina apoi din sos ),busuiocul si oregano.

Se va obtine un sos foarte delicios cu un gust dulce picant.

Sosul picant de rosii caldut se va pune la borcane si steriliza ( dupa metoda stiuta  30 minute de cand incepe a clocoti apa.).

Acest sos picant de rosii se va potrivi cu orice fel de carne, peste, paste,simplu pe paine prajita.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments