Strudel cu mere

De ce mere?… deoarece se gasesc raspandite peste tot pe glob, le gasim din belsug si sunt foarte aromate.

Se folosesc foarte mult in patiserie, de aceea vom face foarte repede un strudel, care va fi savurat cu placere de familie intr-o zi de duminica, dupa masa de pranz.

Ingrediente strudel de mere ( ptr un rulou )

Vom face un aluat de casa, dar daca se  doreste se pot folosi si foi de placinte de la pachet, cu mentiunea ca aluatul facut in casa este mai sanatos si se poate da si copiilor peste 1 an.

250 g faina

200 g smantana cu grasime redusa

50 g unt

1 kg mere ( golden, deoarece sunt mai dulci si se topesc mai bine la copt in cuptor)

100 g pesmet din biscuiti

80 g zahar

2 lingurite scortisoara

1 lamaie mica ( zeama )

100 g miez de nuca

40 g stafide

1 ou ( ptr uns rulou)

1 lingura ulei vegetal( ptr uns rulou)

50 g zahar pudra( ptr decor rulou )

un praf de sare

Cum se face strudel de mere

Intr-un bol cu peretii inalti, amestecam faina cu smantana, untul, praful de sare, framantand un aluat potrivit de tare ( atat cat se va desprinde de pe maini, folosind si putin ulei ptr a ajuta acest lucru ).

Daca  mai este nevoie de faina, se mai poate adauga pe parcurs.

Curatam merele de coaja si de seminte, le taiem in cuburi sau felii subtiri, le punem intr-un castron si le stropim cu zeama de la o lamaie, pentru a nu se oxida ( inegri ).

Intindem  aluatul intr-o foaie subtire, il presaram cu pesmet, asezam merele pe toata suprafata, le presaram cu zahar, scortisoara, miezul de nuca tocat si stafidele.

Rulam foaia de aluat cat mai strans, apoi asezam ruloul intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, unsa cu ulei.

Pentru un aspect de strudel, vom unge ruloul cu ulei, ou batut si presaram cu zahar tos suprafata.

Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute, pana devine auriu.

La strudelul cu mere, crusta aurie nu inseamna neaparat ca umplutura s-a copt, iar ca sa evitam placinta necoapta, apasam usor cu lama cutitului aluatul in dreptul merelor,  daca acesta este tare, trebuie sa mai lasam in cuptor, chiar daca crusta este coapta.

Pentru a evita o crusta arsa, acoperim cu o folie de aluminiu ruloul, astfel merele vor continua sa se coaca, iar crusta nu se va arde.

Dupa ce strudelul de mere s-a copt, il lasam sa se raceasca, il presaram cu zahar pudra ( daca vom dori acest lucru), dupa care il taiem bucati.

Strudelul de mere se poate servi alaturi de o inghetata de vanilie, in functie de sezon.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto