Autentificare

Înregistrare

Sufleu de conopida

Putem spune ca am ” crescut” cu acest gen de mancare-aperitiv din legume, atat la mame cat si la bunicile de la tara, care fructificau intr-un mod pozitiv orice leguma din propria gradina.

Sufleurile din legume sunt mancaruri calde, fine, catifelate, care se servesc in general in zilele racoroase de toamna sau geroase de iarna, acestea ” incalzindu-ne”, dar la fel de bine se pot face si vara, servindu-se reci, cand vrem seara sa mai „ciugulim” ceva usor inainte de culcare.

Ingrediente sufleu de conopida

1 conopida mare (1-1,5 kg )

50 g unt

50 g parmezan ras ( cascaval de consistenta tare ) ptr sosul alb si o consistenta cremoasa

500 g lapte ( pentru sos)

50 g faina alba ( ptr sos )

4 oua ( ptr sos )

3 linguri pesmet( tapetat vasul ptr cuptor)

3 linguri pesmet + 50 parmezan ( ptr presarat compozitia, inainte de a fi introdus vasul in cuptor)

1/2 legatura marar ( pentru decor )

Optional, pentru persoanele care sunt la diete, vegetariene, cu un regim alimentar, sosul alb din unt si faina se poate inlocui cu smantana de gatit cu zero grasimi, sau cu iaurt natural ( folosindu-se ouale, branza de vaci… sau se poate renunta ).

Cum se face sufleu de conopida

Se alege intotdeauna o conopida alba, fara pete negre, apoi i se va taia cotorul cat mai aproape de capatina si sunt indepartate frunzele verzi.

Conopida se va desface in buchetele care se vor spala sub jet de apa rece, apoi sunt lasate intr-un vas cu apa rece, sare si zeama de lamaie, pentru a se indeprta eventualii gandacei existenti printre buchetele, cca 20 minute.

Intr-o oala potrivita ca marime ( capacitate de 2 l ), cu apa clocotita, se pune la fiert buchetele de conopida, cca 30 minute, apoi se scot la scurs intr-o strecuratoare.

Cat timp  conopida fierbe ( pentru a castiga din timp), se face un sos alb din unt ( pus la incalzit intr-o tigaie de teflon ), faina alba ( un sos bechamel ), stins cu lapte, amestecat energic cu un tel ( pentru a nu se forma cocoloase de faina ). 

Sosul alb se va condimenta cu sare, piper si este tinut putin pe foc sa nu se ingroase prea tare (  sa aiba consistenta unei smantani, iar daca mai trebuie subtiat, se mai poate adauga  putin lapte sau apa ).

Optional, daca nu dorim acest sos alb din faina si unt ( pentru persoanele care nu doresc  rantas din faina), se poate inlocui foarte bine cu smanana batuta cu 1-2 linguri de faina, oua, branza , condimentata cu sare, piper, apoi  adaugata peste conopida pregatita pentru cuptor.

Parmezanul ras ( cascavalul sau branza telemea ) se amesteca cu un tel cu ouale batute. Se toarna peste sosul alb cat timp acesta este inca caldut.

Un vas termorezistent este uns cu unt si tapetat cu pesmet. Se aseaza in el buchetele de conopida. Sosul alb se toarna peste incetul cu incetul, in asa fel, incat sa intre bine printre buchetelele de conopida.

Se presara cu parmezan si pesmet compozitia.  Vasul este pus in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15 minute ( cat se va rumeni, gratina si creste in volum).

Cand sufleul de conopida este gata se va servi imediat ( deoarece se va lasa, daca il vom lasa sa se raceasca ), eventual cu un sos de rosii, in farfurii albe intinse, sau direct din vas, presarat cu marar proaspat, tocat fin.

POFTA BUNA !!!!

Sursa foto