Autentificare

Înregistrare

Sufleu de dovlecei cu branza de vaci

Sufleu de dovlecei

 

Este o reteta sanatoasa, folosindu-se  dovleceii ca ingredient principal,  o leguma cu multe proprietati curative, consumata in stare proaspata sau gatita sub orice mod.

Folosindu-se un sos alb dietetic, sufleul cu dovlecei, poate fi consumat fara probleme de persoanele cu afectiuni gastrice, sau dat si copiilor cu varsta de peste 1 an.

 

Ingrediente sufleu de dovlecei

2-3 dovlecei tineri

4 oua

3 linguri de unt

2 linguri de faina

250 ml lapte

200 g branza vaci

100 g parmezan ras

pesmet + unt ( uns forme la cuptor )

3-4 linguri zeama de lamaie ( dupa gust )

sare

Cum se face sufleul de dovlecei

Dovleceii, se vor curata de coaja ( sau daca sunt tineri, se vor lasa cu tot cu coaja ), apoi taiati in felii subtiri si oparindu-se cu apa clocotita si sare, cca 2-3 minute.

Odata opariti, dovleceii se vor lasa la scurs intr-o strecuratoare, pana la folosire.

Separat, se va face un sos alb din: untul pus la topit si incalzit, peste care se va adauga faina ( amestecandu-se energic, fara a se rumeni ), stinsa cu laptele caldut, amestecandu-se energic ( pana la desfacerea completa a fainii ), lasat sa fiarba la foc domol, pana se va ingrosa (desfacandu-se de pe peretii cratitei).

Cand compozitia s-a racit putin (sa fie calduta), se va adauga branza de vaci putin indulcita in sare, urmand galbenusurile adaugate pe rand  amestecat totul cu un tel).

Compozitia se va asezona cu sare (daca va mai fi cazul), cateva linguri zeama de lamaie,  iar la sfarsit se vor incorpora lingura cu lingura, albusurile batute spuma tare.

Intr-o singura forma termorezistenta rotunda (potrivita, in functie de cantitatea de ingrediente folosita) sau in forme mici de ceramica, tapetata(sau tapetate) cu unt si pesmet, se vor aseza dovleceii scursi, apoi compozitia obtinuta si parmezanul ras deasupra.

Forma termorezistenta (sau formele din ceramica) se va da in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru cca 25-30 minute (pana va creste frumos, fara a se deschide cuptorul, deoarece sufleul se poate lasa).

Sufleul de dovlecei se va servi imediat (deoarece odata racit, acesta se va lasa) direct din forma (sau forme).

POFTA BUNA !!!