Sufleu de peste

Sufleul se poate face din orice fel de peste fiert, caruia i s-au scos cu grija oasele si pielea ( daca nu se vor folosi fileuri de peste ).

Ingrediente sufleu de peste

1 kg file peste alb ( cod; salau etc.. )

4 oua

50 g unt (ptr sos alb si tapetat vas)

2 linguri faina alba

200 ml lapte

cateva fire de arpagic ( decor )

100 g cascaval ras ( de consistenta tare ) sau parmezan

2-3 linguri pesmet ( ptr tapetat vas )

sare, piper

Cum se face sufleu de peste

Fileurile de peste se vor pune la fiert in apa cu sare  cca 5-6 minute, apoi se vor lasa la scurs intr-o sita si taiate in bucatele potrivite ( pentru a fi vizibile in sufleu ).

Separat intr-o tigaie de teflon se va pune la incalzit o lingura de unt peste care se va adauga faina alba, amestecandu-se energic ( pentru a nu se arde ) cu un tel, apoi va fi stins totul cu lapte ( amestecarea cu telul va continua pentru a nu se forma cocoloase de faina ).

Sosul alb se va lasa sa dea in cateva clocote ( avand grija sa amestecam continuu ), fara sa se ingroase …ci sa fie ca o smantana subtire, apoi este  lasat in tigaie pentru a se raci( cca 5-10 minute).

Dupa racire, sosul se va  transfera intr-un bol, peste care se vor adauga bucatile de peste.  Galbenusurile de ou trebuie adaugate treptat, unul cate unul ( amestecandu-se usor cu un tel pana la incorporare ), si la urma se pun albusurile batute spuma tare.

Compozitia se va asezona cu sare si piper dupa gust.

Intr-o forma rotunda de piatra ( diam. de 20 cm ) sau in 2-3 boluri mici de ceramica ( depinde de cantitatea de compozitie obtinuta… mai mult sau mai putin  ) unsa cu unt si tapetata cu pesmet, se va turna compozitia si vom presara deasupra cascaval ras sau parmezan ras.

Vasul de piatra sau bolurile de ceramica se vor da in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30 minute ( cat va creste frumos sufleul si prinde o crusta maronie de copt ).

Sufleul de peste se va servi imediat ( deoarece acesta cand se va raci se va lasa ) decorat cu arpagic tocat fin.

POFTA BUNA !!

Sursa foto