Supa cu prune

Supa cu prune uscate este o reteta secuiasca si se serveste mai mult in zona ardealului.

Se gateste foarte rar in casele noaste, pentru ca nu este prea cunoscuta reteta, desi este foarte delicioasa si sigur placuta pentru toate varstele.

In restaurantele mari si de lux este foarte cunoscuta si cu cerinte mari, fiind numita “regina” supelor din cele mai rafinate.

Supa de prune este o provocare pentru simturi, fiind un amalgan de gusturi ( dulce, sarat, acrisor ).

Este considerata mai mult un “desert” decat un fel de mancare.

Vom “indrazni” si avea “curajul” sa incercam aceasta reteta secuiasca si pentru invitatii de la urmatoarea masa festiva.

Este o “provocare” pentru noi, fiind o reteta usor de preparat cu ingrediente simple.

Supa cu prune uscate se poate combina cu mai multe legume.

Dar reteta pe care o vom face va fi mai simpla.

Ingrediente pentru supa cu prune uscate

500 g prune uscate ( fara samburi )

1 1/2 l apa

1 cana vin alb ( pentru supa )

1 cana vin rosu ( pentru inmuiat prunele uscate )

150 g smantana de gatit

2 linguri faina ( pentru ingrosat supa )

1 cub de unt ( pentru savoare si gust mai rafinat )

zahar ( dupa gust.. 1 lingurita sau 2 lingurite )

sare ( dupa gust )

piper ( optional )

Cum vom face supa cu prune uscate

Spalam prunele bine  de eventualele impuritati in mai multe ape.

Intr-un castron vom pune prunele impreuna cu vinul rosu la inmuiat de cu seara.

A doua zi, vom pune prunele la fiert intr-o oala cu apa si vinul alb. Le vom lasa sa dea in mai multe clocote pana se vor inmuia bine.

Condimentam cu sare, zahar dupa gust, punem coaja de lamaie, piper ( optional ) si scortisoara ( optional).

Supa cu prune uscate va fi dreasa dupa ce focul va fi stins, cu smantana batuta cu faina si cu putina supa.

Apoi pentru savoare si gust mai cremos, adaugam si cubuletul de unt.

Aceasta supa cu prune uscate se va servi rece, cu crutoane de paine daca vom simti acest lucru.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto