Autentificare

Înregistrare

Tarta cu struguri si crema de vanilie

Nu se poate sa incheiem ” trufasa ” toamna, care ne-a bucurat inimile si sufletul cu minunatiile ei, fara sa facem un desert in care sa avem de aceasta data struguri.

Si cum suntem in cautare de retete cat mai simple dar si gustoase, vom face  o tarta cu struguri ( cu un aluat fraged si crocant ).

Este o reteta simpla, la care vom folosi o umplutura la  ” rece ” fara coacere in cuptor, aceasta adaugandu-se dupa coacerea aluatului de tarta.

Ingrediente tarta cu struguri

Ingrediente blat tarta

125 g unt

75 g zahar tos pudra

2 oua ( galbenusurile )

250 g faina ( se mai poate adauga daca va fi nevoie, trebuie un aluat usor de intins )

2 linguri apa rece

1/2 lingurita coaja de lamaie

1 plic zahar vanilat

un praf de sare

Pentru crema de vanilie

250 ml lapte

2 oua

25 g faina ( 2-3 linguri faina )

50 g zahar

3 plicuri zahar vanilat

un cub de unt

Cum se face crema de vanilie

Intr-o craticioara adanca se va pune laptele la incalzit impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat ( fara a clocoti, ci doar sa ajunga la punctul de fierbere ), la foc domol.

Ouale se vor bate separat  spuma intr-un bol cu un tel ( 3-4 secunde ), apoi  este adaugata faina, amestecandu-se pana se va incorpora bine ( sa nu ramana cocoloase de faina ).

Compozitia obtinuta se va adauga in laptele fiert, amestecandu-se continuu si  energic cu telul ( pentru a nu se branzi galbenusul ), pana cand incepe a se ingrosa ( sa devina ca o smantana groasa ).

Craticioara cu crema de vanilie se va da la o parte de pe foc, apoi se va pune  cubul de unt amestecat cu o spatula ( sau un tel ) pana la omogenizare completa, obtinandu-se un gust cremos.

Crema de vanilie se va transfera intr-un bol care se va  acoperi cu o folie alimentara, apoi este dat la rece in frigider pana la folosire.

Pentru ornament tarta

1/2 kg struguri albi sau negri

3-4 linguri de gem caise ( optional )

fructe de padure, kiwi, etc… OPTIONAL

Cum se face tarta cu struguri

Atentie: pentru un aluat de tarta reusit, ingredientele trebuiesc sa fie reci ( unt, oua ).. direct din frigider.

In vasul de la robotul de bucatarie se va adauga untul bucatele, faina alba, zaharul pudra, mixandu-se cca 30-40 secunde.

Se va obtine un aluat nisipos cu bucatele de unt vizibil ( asa si trebuie ).

Galbenusurile de ou se vor adauga pe rand, mixandu-se cate 10 secunde dupa fiecare ( sa fie bine incorporate in aluat ).

Aluatul obtinut, se va rasturna cu ajutorul unei spatula pe o folie alimentara,  infoliat bine si dat la rece in frigider pentru cca 30 minute.

Cat timp aluatul va sta in frigider, se va pregati o forma de tort ( 26 cm ), fara  a fi tapetata ( aluatul fiind destul de gras ).

Fructele ( strugurii in cazul nostru ) se vor  pregati pentru ornat tarta: se vor spala si desprinde bobita cu bobita de de  ciorchine.

Odata aluatul scos din frigider, se va pune pe blatul de lucru la intins cu sucitorul (  forma rotunda de 1/2 cm grosime).

Aluatul se va rula apoi pe sucitor si  va fi pus in forma de tort ( marginile decupandu-se cu ajutorul unui cutit ), intepandu-se din loc in loc cu ajutorul unei furculite ( pentru a nu se forma basici, sau  o coala de hartie de copt peste aluat cu „greutati”ca: fasole uscata, naut etc.. ).

Forma de tort se va introduce in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10-15 minute ( fiind un aluat fara umplutura, iar in cazul in care va exista umplutura de orice fel… se va lasa la cuptor  cca 25-30 minute ).

Dupa coacere si racire in forma,  tarta se va pune pe un platou rotund, este umpluta cu crema de vanilie ( care a fost mixata inainte cca 2-3 secunde ) si decorata cu bobite de  struguri asezati din loc in loc, pregatiti in prealabil.

Tarta cu struguri se va taia in triunghiuri si este servita alaturi de o cupa de inghetata de vanile intr-o frumoasa farfurie alba intinsa.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments