Tocana de ciuperci pentru iarna

Deoarece vara trece cu pasi repezi, trebuie sa ne gandim cum sa beneficiem de legume  la iarna, in special sa gasim combinatia potrivita.

Vom face o reteta in care folosim si ciuperci, folosita atat de vegetarieni cat si in zilele de post, pe care o vom conserva in borcane dupa gatire.

Ingrediente tocana ciuperci pentru iarna

2 kg ciuperci de cultura sau de padure ( ghebe )

15 buc ardei kapia rosii

15 buc gogosari

2 morcovi potriviti ( optional )

1,5 kg ceapa

3 kg rosii bine coapte

200 g pasta bulion

3-4 catei usturoi

2 linguri de zahar ( ptr  a taia din acciditatea rosiilor )

500 ml ulei vegetal

cateva boabe de piper

2 frunze dafin

sare, piper

Cum se face tocana de ciuperci pentru iarna

Spalam ciupercile, eventual le curatam de pielita, apoi le punem la fiert intr-o cratita cu 1 l apa ( ciupercile isi mai lasa apa ) si un praf de sare, pentru cca 20 minute.

Se pun la scurs intr-o strecuratoare, se taie bucati mai mari ( ele se mai topesc la gatit si dorim sa fie vizibile in mancare ), apoi le lasam intr-un castron in asteptare.

Ardeii kapia si gogoarii se coc pe un gratar cu jar ( sau in cuptorul de la aragaz), se pun la aburit inr-un vas acoperit si presarati cu sare pana se vor raci, apoi sunt curatati de pielita, seminte si cotoare, taiati  fasii mai inguste sau late dupa gust, puse separat de ciuperci in alt vas.

Rosiile se vor opari pentru cca 10 minute in apa clocotita, apoi sunt curatate de pielita si taiate cuburi mici ( sau date prin masina de rosii, obtinandu-se suc de rosii).

La aceasta reteta rosiile au fost taiate cubulete in tocana de ciuperci.

Ceapa, curatata si taiata pestisori, o punem la topit intr-o cratita de inox cu fund dublu ( sau un ceaun de fonta ) in uleiul incins. Cand ceapa s-a topit ( nu calita ), adaugam morcovul ras pe razatoarea mare, amestecand pana se va inmuia putin.

Dupa 20 minute adaugam rosiile taiate cubulete ( pentru a fierbe si scadea din lichid ), urmand ardeii taiati fasii, amestecand in mod constant cca 15 minute.

Spre final adaugam si ciupecile, usturoiul taiat fasii, frunza de dafin, boabele de piper zaharul si asezonam tocana dupa gust cu sare, piper.

Lasam sa fiarba legumele impreuna pentru inca 30 minute ( in acest timp se va amesteca cu o paleta compozitia, pentru a nu se lipi de fundul cratitei si sa capete un gust amarui ), adaugandu-se si pasta de bulion ( pentru a intensifica culoarea apetisanta a tocanei si gustul )

Cand tocana de ciuperci va scadea bine (  atunci cand pe margine se va vedea uleiul ),  se va da jos de pe foc, lasa cca 20 minute sa se odihneasca si raci putin, urmand a fi pusa in borcane curate si capsate.

Borcanele vor fi puse la sterilizat cca 30-35 minute ( dupa ce apa va fi dat in clocot ), sunt lasate sa se raceasca in apa clocotita, scoase dupa racire, sterse de apa, etichetate cu denumirea si anul, duse la racoare in camara.

 

TRUCURI SI IDEI

Cand timpul ne preseaza,  legumele pentru tocana pot fi date  crude prin masina de tocat, apoi fierte impreuna intr-o cratita de inox cu uleiul incalzit ( in acest caz se obtine o pasta care se foloseste ca aperitiv sau pentru tartine ).

Sursa foto