Autentificare

Înregistrare

Tocanita de vitel cu telina

Ce poate fi mai bun la un pranz de duminica, cand toata familia este reunita, decat o tocanita cu carne de vitel si legume !

Asa ca dam o fuga la macelarie si cumparam o carne de vitel cu o culoare intensa de proaspat, fiind si sanatoasa dar si cu un gust deosebit pe care-l da atunci cand este gatita.

Aceasta reteta este usor de facut si chiar avem timp sa stam la „taclale” cu o prietena atunci cand toate ingredientele sunt in cratita si noi asteptam momentul de final al mancarii.

Ingrediente tocanita de vitel cu telina

500 g carne de vitel

4 cepe mari ( confera mancarii o dulceata daca este in cantitate mai mare )

1 telina potrivita 300 g ( pentru cei care nu suporta gustul intens al telinei, aceasta se poate inlocui cu cartofi )

1 morcov mic

3 catei usturoi ( ptr savoare )

300 g smantana de gatit

100 ml ulei

2 linguri de faina

1 frunza de dafin

1/2 legatura de patrunjel proaspat ( ptr decor )

sare, piper

Cum vom face tocanita de vitel cu telina

Pregatim carnea de vitel pe care o vom spala, apoi taia cubulete mici.

Ceapa, morcovul si telina le vom curata si spala dupa metoda stiuta de fiecare gospodina.

Ceapa o vom taia pestisori, morcovii rondele iar telina cubulete potrivit de mari, pe care le punem in boluri separate in asteptare.

Intr-o cratita larga si cu pereti inalti punem uleiul la incins apoi ceapa la calit pana devine translucida ( dar avand grija sa amestecam continuu ptr a nu se arde ), dupa care vom adauga si bucatelele de carne de vita si morcovul.

Amestecam continuu, pana isi va schimba carnea culoarea, apoi punem 3 cani de apa fierbinte ( nu rece deoarece incetineste procesul de fierbere ), foaia de dafin, sare si piperul.

Acoperim apoi vasul cu un capac lasand sa fiarba inabusit pana se va inmuia ceapa si carnea de vitel sa fie frageda.

Adaugam si telina pe parcursul fierberii, dupa ce a fost taiata in bucatele potrivit de mari ( trebuie sa fie acoperita de sos ), lasand sa mai fiarba cca 20 minute.

Daca sosul va scadea prea mult, atunci mai adaugam apa fierbinte.

Cand mancarea este aproape de final, lasam focul mai lent, apoi vom pune smantana pe care am amestecat-o in prealabil cu faina, lasand sa mai dea in cateva clocote dupa care stingem focul.

Decoram tocanita de vitel cu telina cu patrunjel proaspat tocat fin.

Se poate servi cu mamaliguta, cu acritura ( castraveti murati, gogosari la otet ), sau cu o salata verde.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto

Facebook Comments