Tocanita de vitel

Tocanita de vitel isi face loc pe mesele noastre mai mult ca oricand.

In orice bucatarie romaneasca se gaseste acest preparat macar de 2-3 ori pe saptamana, sau la comenzile date telefonic pentru acele persoane care nu reusesc sa gateasca acasa.

Este foarte gustoasa, hranitoare si sanatoasa datorita ingredientelor pe care o contine ( carne si legume ).

Ingrediente tocanita carne de vitel

1 kg carne de vitel ( recomandat ar fi cotlet de vitel sau ceafa, deoarece raman suculente in tocanita )

500 g ceapa ( la tocanite se folosesc cantitati mari de ceapa, deoarece aceasta da dulceata si aroma )

2-3 catei usturoi feliati ( ptr aroma )

1/2 ardei kapia ( ptr gust )

1/2 ardei gras ( ptr gust )

200 ml suc de rosii

2-3 linguri pasta rosii ( aceasta mai ingroasa tocanita, ca sa nu mai folosim rantas de faina )

50 ml ulei vegetal

1 l apa sau supa de carne  ( nu folosim cuburi de legume sau carne )

1 frunza dafin ( optional, dupa gustul fiecaruia )

un praf de cimbru uscat ( optional )

1/2 legatura patrunjel proaspat ( ptr decor )

sare, piper

Cum se face tocanita de vitel

Dupa cum fiecare gospodina stie, intotdeauna inainte de a pregati o mancare se pregatesc ingredientele ( curatate, spalate si tocate sau taiate ) si puse in boluri pana la pregatire.

Pentru a-si pastra aroma in tocanita, carnea de vitel trebuie prajita putin ( caramelizata ) si apoi fiarta impreuna cu restul legumelor.

Pregatim o cratita ( o vom folosi pana la sfarsit ) cu ulei la incins si adaugam carnea de vitel pe care am taiat-o bucati suficient de mari pentru a fi consumate.

Amestecam continuu in cratita ( ptr a nu se arde carnea ), apoi adaugam ceapa pe care am taiat-o pestisori, ardeiul gras si kapia.

Lasam cca 5-10 minute pana se vor impregna legumele in grasime, apoi vom adauga pentru inceput 2 cani de apa fierbinte ( sau supa carne ) si punem capacul lasand sa fiarba inabusit.

Din cand in cand mai amestecam in cratita si mai punem apa fierbinte putin cate putin pentru a se forma acel sos gustos din ceapa.

Cand carnea de vitel este fiarta ( se face proba cu o furculita…., daca patrunde usor in carne atunci este fiarta ), adaugam sucul de rosii, pasta de rosii, usturoiul feliat, foaie dafin, cimbru, sare si piper, amestecand cu o spatula pentru a-si lua tocanita aromele de la condimente.

Lasam tocanita de vitel pe foc domol sa fiarba ( fara capac deasupra ) pentru  inca 2-3 clocote.

Daca dorim o tocanita cu un sos mai scazut, putem da cratita la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10-15 minute.

Patrunjelul proaspat tocat fin, il adaugam la sfarsit in tocanita ( pentru decor si gust ).

Tocanita de vitel se poate servi fierbinte cu mamaliguta calda si acritura, cu o garnitura de cartofi piure sau paste.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto