Autentificare

Înregistrare

Tort cu crema de piure de castane

Este un tort delicios, cu gustul rafinat al castanelor.

Piureul de castane este unul dintre putinele produse care, prelucrat termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului.

Catifelat pe cat este de aromat, piureul de castane este unul din cele mai indragite delicatesuri folosindu-se si ca umpluturi la prajituri si torturi.

Vom face acest tort cu crema de piure de castane, care nu necesita munca multa si ingrediente costisitoare, fiind

pus pe masa de sarbatori ca un desert special.

Ingrediente tort cu crema de piure de castane

Pentru blat

8 oua

8 linguri de zahar tos

8 linguri faina alba

1/2 plic praf de copt

2 linguri apa rece ( pentru albusuri )

un praf de sare

Pentru crema

3 borcane piure castane ( de preferat la borcane nu congelat )

150 g unt

2-3 linguri de lapte ( optional,  numai daca crema este prea tare )

3 linguri zahar pudra

1 esenta rom

Pentru sirop

300 ml apa

3 linguri zahar

3-4 linguri zeama lamaie

coaja de portocala ( pentru aroma )

Pentru ornat

300 ml frisca lichida ( meggle )

2 plicuri zahar vanilat

Cum facem blatul pentru tort cu crema de piure de castane

Separam albusul de galbenus.

Intr-un  bol batem cu un mixer albusul cu un praf de sare si 2linguri de apa rece spuma tare pana se va tine de paletele mixerului.

Apoi adaugam treptat zaharul si mixam bine pana ce acesta se va topi.

Adaugam si galbenusurile unul cate unul mixand dupa fiecare.

Faina cernuta si amestecata cu prful de  copt o punem treptat, amestecand cu o paleta de jos in sus pentru a nu se lasa compozitia.

Intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina cu diametrul de 20 cm, punem aluatul si dam la  cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 35-40 de minute.

Ca sa stim daca este copt blatul facem testul cu scobitoarea.

Scoatem blatul, il punem pe un gratar sau pe un blat de lemn la racit.

Cand se va raci il taiem in 3 parti egale.

Cum vom face crema pentru tort cu crema de piure de castane

Punem untul la temperatura camerei intr-un castron si-l mixam cu zahrul pudra si cu esenta de rom pana devine o spuma.

Turnam treptat in unt cate putin din crema de  castane si mixam bine.

La sfarsit se adauga laptele optional, numai daca este prea groasa crema.

Asamblare tort cu crema de piure de castane

Pregatim un platou de sticla.

Luam o foaie de blat, o punem pe platou, o insiropam si asezam un strat de crema.

Procedam la fel si cu celelalte foi de blat.

Suprfata tortului o imbracam in frisca, iar marginile le putem imbraca in crema de castane.

Se poate decora cu felii subtiri de portocala, kiwi, coacaze rosii etc..

Lasam tortul la rece pentru 3-4 ore sau peste noapte.

 

Trucuri si idei

Tortul cu crema de piure de castane se mai poate decora si cu glazura de ciocolata.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto