Autentificare

Înregistrare

Tort de bezea cu frisca, dupa reteta Silviei Jurcovan

Tort de bezea cu zmeura

Mod de preparare

Intr-un vas (lighenas) mixam albusurile spuma, adaugam apoi zaharul tos si zeama de lamaie. Se mai bat doua minute, apoi lighenasul se trece pe un vas cu apa clocotita si albusul se mai bate 8-10 minute cu un tel in forma de para  cu miscari repezi, insistand pe fundul vasului sa nu se formeze cocoloase. (Vasul cu apa clocotita trebuie sa fie mai scund ca apa clocotita sa ajunga 2-3 cm sub lighenas, iar lighenasul sa se potriveasca pe vas ca un capac, pentru a retine vaporii). Cand spuma s-a intarit astfel incat sa nu mai cada de pe tel, dam lighenasul dupa aburi, mai batem un pic si se da la o parte.

Taiem 3 discuri rotunde din foaie de copt, cat dorim sa fie blaturile. Ungem apoi  cu un pic de unt dosul unei tavi, sau al unei cratite pe care vom coace blatul si asezam discul de hartie. Impartim compozitia de bezele in trei si punem primul blat de bezea la copt. Dupa ce am intins bezeau pentru primul blat, punem deasupra bezelei, un pic de zahar pudra pentru ca aceasta sa se usuce mai repede. Se coc pe rand la foc mijlociu, cca 30 minute cu usa cuptorului deschisa. Atentie sa nu se rumeneasca, daca este nevoie intoarcem tava la 30 de minute.

Dupa ce le-am copt le asezam pe o tava fara sa luam hartia dupa ele si le lasam cateva ore de o parte (cca 6-8 ore) pentru a se usca.

Crema de ornat

Luam gelatina si o inmuiem in apa, pana ce granulele de gelatina s-au inmuiat. Dupa ce frisca este spuma (daca o preparam in casa), adaugam in ea zaharul tos, pachetelul de zahar vanilat si gelatina (inainte cu 30 de minute de montarea tortului) si mai amestecam un pic cu telul. Lasam totul la rece.

Montarea tortului

Punem prima bezea, apoi crema de vanilie si cateva fructe de zmeura si tot asa pana ajungem sa avem doua straturi de crema si trei de bezea. Pe ultimul blat de bezea il vom orna cu frisca si fructe si tortul este gata. Putem sa mai ornam si cu migdale, fistic, ciocolata rasa dar, nu vom mai avea acea aroma dulce acrisoara a fructelor care fac ca acest tort sa fie racoros.

Savurare placuta!