Tort de mere cu nuci (fara blat)

Este o reteta de un desert simplu, racoritor, rafinat, care se prepara usor in orice perioada a anului cu ingrediente la indemana si care face fata unor ocazii speciale organizate de familie.

Pentru a fi mai dietetic, si sa fie consumat si de persoane cu diabet ( deoarece este facut din mere acrisoare ) se poate renunta la zahar.

Ingrediente tort de mere cu nuci ( fara blat )

1,500 kg mere ionatane ( mai acrisoare )

100 g zahar

3 pliculte zahar vanilat

100-200 g nuci ( prajite sau crude )

100 g stafide

1 pahar vin alb (  ptr inmuiat stafidele )

1 lingura de rom ( ptr inmuiat stafidele )

200 ml frisca lichida ( meggle ) ptr decor

cateva fructe de padure ptr decor ( afine, zmeura, etc.. )

Cum se face tort de mere cu nuci ( fara blat )

De cu seara stafidele se vor pune la inmuiat intr-un bol peste care am adaugat vinul alb si romul.

Merele pe care le vom curata de coaja si da pe razatoare mare, le punem la calit cu zaharul tos, zaharul vanilat intr-o tigaie de teflon, pana ce va scadea lichidul si va forma o pasta, apoi data la racit.

Transferam pasta de mere obtinuta intr-un vas, peste care vom pune stafidele inmuiate, nuca taiata marunt ( prajita sau cruda ), amestecand usor cu o spatula.

Pe un platou rotund si putin adanc, punem pasta de mere, dandu-i forma unui tort, pe care o vom orna cu frisca lichida batuta si fructe de padure.

Platoul se va da la rece in frigider, apoi servit tortul in cupe de inghetata sau in pahare cu picior daca vrem sa impresionam prietenii invitati la masa.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto