Autentificare

Înregistrare

Tort de post

Tortul de post este de fapt o reteta foarte delicioasa, se poate pregati pentru ocazii festive sau pe perioada postului cand avem pofta de ceva dulce.

Este o prajitura simpla si foarte rapid de facut.

Ingrediente pentru tort de post

Pentru blat

3 cani de faina ( 500 g faina )

1 1/2 cana zahar ( pe care-l facem pudra pentru a se dizolva mai bine )

1 1/2 cana ulei

12 linguri ulei

1 praf de copt

1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar ( dizolvat intr-o cescuta cu 1 lingura de otet )

30 g cacao ( 4-5 linguri cacao )

1 esenta rom

100 g nuci pisate

1 borcan gem de visine sau caise

1/2 lingurita de coaja de portocala ( face o combinatie foarte buna cu cacao )

Pentru crema

500 g frisca vegetala

2-3 linguri de capuccino sau ness ( optional )

Pentru sirop

1/2 cana apa

3 linguri zahar

2 linguri cacao

1 esenta rom

Cum se face blatul pentru tortul de post

Intr-un vas destul de incapator si cu peretii largi vom pune mai intai ingredientele uscate si anume: faina, zaharul, cacao, praful de copt pe care le amestecam cu ajutorul unui tel.

Apoi le vom adauga si pe cele lichide: apa, uleiul, bicarbonatul dizolvat, esenta de rom, coaja de portocala si borcanul de gem de visine, amestecand totul pana ce compozitia va arata ca cea de chec, avand grija a nu se face cocoloase de la faina.

Aluatul va fi transferat intr-o forma de tort cu inel detasabil, tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt.

Introducem forma de tort in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 35-40 de minute.

Blatul se poate incerca pentru a stii cand este gata cu un betisor de frigaruie, intepandu-l in mijloc.

Daca va iesi curat, inseamna ca este gata si bun de scos din cuptor.

Cum pregatim siropul

Intr-un ibric vom pune apa, zaharul, cacao si esenta de rom, lasand pe foc pana se vor dizolva bine si a da intr-un clocot, dupa care stingem focul.

Lasam siropul la racit, dar atat cat sa fie putin caldut pentru a insiropa blatul.

Cum pregatim crema

Intr-un bol vom pune frisca vegetala, mixam pana aceasta se va intari.

Daca dorim ai schimba gustul putem pune 1-2 linguri de capuccino.

Din frisca obtinuta vom opri atat cat este necesar pentru a imbraca tortul de post.

Asamblare tort de post

Impartim blatul in trei parti egale.

Pe un platou special pentru tort, vom pune prima parte de blat insiropand-o.

Cu ajutorul unei linguri  punem frisca, netezand-o cu un cutit de bucatarie cu lama lata.

La fel vom proceda si cu celelalte doua parti din blat.

Vom da la rece tortul de post pentru cca 30 de minute.

Dupa ce s-a racit, il scoatem  din frigider, il ornam cu restul de frisca pe care l-am oprit.

Apoi il dam iarasi la rece, dar de data aceasta pentru 2-3 ore pana va fi servit sau chiar peste noapte.

Pentru aspect mai frumos si sa fie mai atragator ochiului, vom presura putina nuca, sau vom pune niste fructe de padure proaspete sau congelate.

Tortul poate fi servit apoi ca atare asa cum dorim.

 

POFTA BUNA !!!