Un tort economic, din albusurile care ne raman de la diferite creme (folosind doar galbenusurile), un mod delicios de a manca bezea.
La prima impresie ni se va parea foarte greu sa facem o bezea, dar urmand niste pasi siguri, totul va fi simplu.
Pentru o bezea reusita :
- albusurile sa fie la temperatura camerei
- sa nu fie nici un varf de ac din galbenus in albus, atunci cand se vor separa, deoarece albusul nu se va batea spuma tare
- albusurile se vor bate bine impreuna cu zaharul tos pudra, pe bain-marie
- spre sfarsit se va adauga 1 lingura de otet/zeama lamaie ( va contribui la intarirea bezelei )
- temperatura cuptorului trebuie sa fie la 100 grade in momentul coaceri ( cuptorul sa fie preincalzit la inceput la 180 grade, apoi scazuta temperatura la 100 grade )
- blatul de bezea, trebuie lasat la cuptor pana se va intari bine ( verificat din cand in cand prin apasare cu degetul )
- tortul din bezea se va servi la maxim o ora, deoarece bezeaua se va topi in contact cu crema.
Ingrediente tort din bezea
Pentru blat bezea
9 oua ( doar albusurile )
18 linguri de zahar tos pudra ( cca 300 g )
1 lamaie ( zeama si coaja )
un praf de sare
Pentru crema umplut blat bezea
500 g frisca lichida
3 tablete ciocolata neagra de calitate( 300 g )
sau:
3 tablete ciocolata neagra de calitate ( 300 g )
1 pachet unt
Pentru decor
ciocolata topita/frisca batuta/alune
fructe proaspete ( capsuni; mure; coacaze etc.. )