Autentificare

Înregistrare

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica

Tort diplomat
Un tort fin si racoritor, potrivit pentru evenimente festive si zile de sarbatoare.  O reteta veche de sarlota de vanilie cu frisca, coji confiate de portocala si stafide inmuiate in rom sau lichior, montata in forma tipica, tapetata cu piscoturi de sampanie. Un tort fara coacere.

Ingrediente

Crema

5 oua intregi

250 g zahar

1 varf de cutit sare

3 plicuri zahar vanilat sau 3 lingurite extract de vanilie sau miezul de la o pastaie

25 g gelatina granule sau foi

800 ml de frisca naturala (smantana pentru frisca cu min. 30% grasime)

200 g stafide inmuiate in suc de portocala (200 ml) cu 50 ml de rom  sau lichior de portocale;

80 g coaja confiata de portocale sau cirese glasate sau alte fructe confiate;
In plus:
30-35 buc. piscoturi

200 ml suc de portocala cu putin lichior sau rom

fructe proaspete

200 ml frisca batuta cu 20 g zahar pudra si putina vanilie (ornare)

Cum pregatim tortul diplomat?

Cu 2-3 ore inainte am pus stafidele la inmuiat in sucul stors de la o portocala amestecat cu rom de calitate. Stafidele trebuie sa se umfle bine cu lichidul din jur. Apoi le-am strecurat si am recuperat zeama scursa (e utila si ea la insiropatul piscoturilor).

Am pus gelatina la inmuiat intr-o craticioara cu apa foarte rece (25 de g granule de gelatina in 100 ml de apa rece). Am lasat-o 10 minute pana s-a umflat bine de tot.

Am ales forma in care urmeaza sa punem tortul. Putem sa folosim o forma de silicon sau un castron pentru salate.

Se tapeteaza  forma cu folie de aluminiu sau celofan ud. Pe fund putem sa punem daca dorim cateva felii de ananas sau alte fructe (portocale, kiwi, etc) (vor fi fata tortului).

Cum se face crema Diplomat?

Am spart ouale intregi intr-un castron metalic. Le-am adaugat zaharul, vanilia si sarea si le-am batut un pic cu telul. Intr-o oala a carei gura se potriveste bine cu fundul castronului am pus la fiert 3 degete de apa si am creat o baie de aburi. Am asezat castronul cu oua deasupra oalei cu apa fierbinte si le-am batut (cca10 minute). Am tras castronul deoparte si  ne ocupam de gelatina.

Gelatina hidratata am pus-o la topit pe foc foarte mic. Am amestecat constant in craticioara ca nu cumva sa se arda gelatina. Am incalzit-o pana la 60 C (sa fie fierbinte dar sa nu fiarba). Apoi am turnat-o in castronul cu mixul cald de oua si am amestecat totul foarte bine. Am lasat la racorit pe masa din bucatarie.

Daca cumva mixul de oua cu gelatina se incheaga (poate ati uitat de el sau ati avut o urgenta) oricand poate fi reincalzit pe baia de aburi!

Cum se bate si incorporeaza frisca in crema Diplomat?

Am batut 800 ml de smantana dulce (pentru frisca), bine racita. Nu am batut-o complet ci doar pe 3/4 – adica sa creasca in volum dar sa nu fie chiar teapana. Intre timp s-a racit si mixul de oua cu gelatina si am putut sa inglobez frisca in ea, treptat.

Punem mai intai 1/3 din frisca in crema si amestecam delicat cu un tel. Apoi inca 1/3 si iar amestecam. Deja crema incepe sa se ingroase pentru ca frisca e rece si activeaza gelatina. Punem si ultima treime de frisca si gata.Crema nu trebuie sa fie calda (ci doar calduta) va topi frisca si se va pierde aerul acumulat prin batere!

Am lasat castronul pe masa de bucatarie timp de cateva minute in care ne-am ocupat de tapetarea formei cu piscoturi.

Montare tort Diplomat

Incepem tapetarea platoului  prin punerea fructelor pe fundul vasului, apoi punem piscoturile in jurul vasului si dupa aceea turnam crema (punerea piscoturilor in jurul vasului nu este neaparat necesara noi am ales sa facem varianta fara, in care am pus doar piscoturile de la sfarsit, cele care or sa fie la sfarsit blatul tortului). Ca sa nu  alunece piscoturile puteti sa puneti mai intai 2-3 linguri bune de crema pe fundul vasului si  dati-l un pic la frigider, pentru a putea fixa piscoturile in  crema.

Daca piscoturile depasesc inaltimea formei, le taiem mai tarziu. Insiropam cu o pensula fiecare piscot cu sucul stors de portocala amestecat cu rom. Dupa ce am pus toata crema in forma, punem stafidele si cojile de portocala in crema. Nivelam crema cu o spatula.

Punem la frigider forma pentru 20-30 de minute cat sa faca un pic priza. Apoi o scoatem si punem deasupra formei piscoturi pentru a crea si  blatul de tort.  Asezam piscoturi intregi si taiate la dimensiuni astfel incat sa acoperim cat mai bine toata suprafata.Le insiropam cu un pic de sirop. Daca avem piscoturi laterale care ies din forma le taiem usor.

Tinem tortul la frigider pentru 10-12 ore.

Dupa ce a stat la frigider, luam un platou si rasturnam incet tortul. Daca am pus folie de aluminiu sau de plastic el se va desprinde usor de vas si dupa ce l-am rasturnat desprindem usor folia si il ornam, dupa plac cu: frisca, fructe…

Pont:

Daca nu am pus folie pe fund, punem un pic de apa calda  in chiuveta (cu dopul pus) si scufundam forma cateva secunde ca sa se topeasca un pic crema de la fund (cea care va fi sus, fata tortului). Apoi asezam platoul peste forma si  rasturnam tortul cu o miscare hotarata. Iese foarte usor.