Autentificare

Înregistrare

Varza calita cu ciolan

Ce poate fi mai potrivit pentru un pranz intr-o zi geroasa de iarna si nu numai, decat o delicioasa mancare si „pofticioasa” cu varza calita la cuptor cu ciolan afumat!!!.

Ingrediente varza calita cu ciolan afumat

1 varza murata mare  1,5-2 kg ( sau varza proaspata pentru cei care prefera aceasta varianta )

1 ciolan afumat ( 1-1,5 kg )

2 cepe mari ( da o dulceata la varza murata calita )

200 ml ulei vegetal ( sau untura care este cea mai buna ptr o varza calita )

4 linguri pasta rosie ( sau 500 ml suc de rosii )

1 lingura boia iute ( sau dulce dupa gust )

1/2 lingurita cimbru uscat ( optional )

1 frunza dafin ( optional )

sare ( daca vom folosi varza proaspata )

piper

1/2 legatura marar verde ( optional )

100 g smantana ( pentru aspect si gust )

Cum vom face varza calita cu ciolan afumat

Mai intai vom desface varza murata foaie cu foaie, o punem intr-un castron cu apa calduta pentru a-i iesi din acreala si sare.

Apoi o vom scurge si stoarce cu mana si taia julien.

Pentru o varianta mai sanatoasa varza murata o vom fierbe si nu cali in ulei incins ( asa cum stim de la mame si bunici ).

Intr-o oala punem varza murata taiata julien, ceapa tocat marunt si o acoperim cu apa calduta depasind varza cu 2-3 cm.

Lasam la fiert in clocot cca 20-25 minute pana va mai scadea din lichid ( cam jumatate  din lichid ), adaugand pe parcurs foaia de dafin, piperul, pasta de rosii si mararul tocat fin ( optional ) pentru a-si lua varza murata din aroma ingredientelor.

Dam oala de pe foc si transferam varza intr-un vas Yena rotund si spatios, cu zeama de la fiert si cu cei 200 ml de ulei.

Deasupra punem bucatile mari taiate din ciolanul afumat.

Vasul Yena il acoperim cu o folie de aluminiu ( numai ptr 30 minute, apoi il descoperim ) si-l introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru o ora.

Intre timp mai amestecam varza calita ( dar bucatile de ciolan afumat sa ramana tot deasupra ), adaugand cate putina apa daca va mai fi nevoie.

Cand varza si ciolanul s-au rumenit destul de frumos vom stinge cuptorul.

Se va servi fierbinte cu mamaliga calda, ardei iuti murati sau proaspeti si cu o lingura de smantana pe deasupra.

 

POFTA BUNA !!

Facebook Comments