Vinete cu masline

Familia mea a prins asa mare drag de vinete, incat tot timpul cand intram in piata, nu se poate sa plecam fara 1-2 kg,  alaturi de restul legumelor necesare in casa.

Moduri si retete de a gati vinetele sunt numeroase, dar familia a ramas “fidela” retetei pe care bunica o facea… si anume celebra salata de vinete.

Noi incercam sa imbunatatim cateodata gustul, adaugand si alte ingrediente, in cazul de fata la reteta respectiva..maslinele!.

Ingrediente vinete cu masline

4 vinete de marimi potrivite ( 1-1,5 kg)

100 g msline negre rondele

50 ml ulei vegetal

sare

3-4 linguri maioneza de casa ( optional)

1 buc ceapa mica

2-3 linguri zeama lamaie ( optional)

3 rosii coapte ( pentru decor )

Cum se fac vinete cu masline

Vinetele se pun la copt pe flacara de la aragaz , sau daca stam la curte pe un gratar cu jar, avand grija sa le intoarcem in mod constant, pana coaja se va inmuia.

Se vor pune la racit pe un gratar, apoi se desfac in doua pe lungime, scos miezul, pus intr-un blender la mixat cateva secunde, turnand cate putin ulei pana obtinem o pasta ( o  alta varianta pentru a obtine salata  de vinete, este acea de a le  toca pe un blat de lucru cu un tocator de lemn, apoi puse intr-un bol in care adaugam ulei putin cate putin ).

Transferam din blender pasta de vinete intr-un bol, adaugand maslinele, ceapa tocata foarte fin, sare dupa gust si zeama de lamaie  daca dorim un gust mai acrisor.

Optional pentru persoanele care nu sunt la dieta sau nu au probleme de sanatate, peste pasta de vinete se pot adauga si cateva linguri de maioneza de casa.

Aceasta salata de vinete merge folosita pentru aperitiv la o masa festiva, sau ca un mic dejun cu paine prajita si rosii taiate felii alaturi, pusa intr-un singur bol sau boluri mai mici.

Daca dorim mai multe masline sa consumam impreuna cu salata de vinete, putem pune alaturi si un bol cu masline.

POFTA BUNA!!!

Sursa foto