Autentificare

Înregistrare

Vinete la cuptor

Este o mancare de post, pe gustul celor care tin diete, vegetarienilor si nu numai, fiind o masa hranitoare plina de vitamine.

Ingrediente vinete la cuptor

4 vinete mari

6 ardei gras (galbeni, verzi, sau rosii )

500 g rosii potrivite coapte

2 cepe potrivite

5 catei usturoi

50 ml ulei vegetal

50 g pesmet ( tapetat vasul ptr cuptor )

1/2 legatura patrunjel proaspat  ( busuioc sau oregano…optional )

sare, piper

Cum se fac vinete la cuptor

Vinetele sanatoase alese de pe taraba din piata, se vor spala, sterge cu un prosop absorbant, apoi sunt taiate felii de grosime 1 cm, presarate cu sare si lasate cca 1 ora.

Dupa timpul alocat, vinetele se vor stoarce de lichidul acumulat ( prin presare cu o paleta, nu cu mana, pentru ca dorim sa ramana la forma initiala, de felii intregi ).

Ardeii grasi se vor pune pe gratar la copt, apoi se pun intr-un castron la aburit si presarati cu sare ( pentru a se curata mai usor ), apoi cand se racesc, se indeparteaza pielita, semintele, se vor spala, lasati la scurs si taiat fasii mari.

Usturoiul se va curata de foi, taiat feliute subtirii.

Rosiile coapte dar sanatoase ( nu lovite sau moi) se vor spala si taiate in felii, urmand a fi folosite la vinetele la cuptor.

Ceapa pe care am curatat-o, o taiem julien si pusa la sotat ( calita ) in 3 linguri de ulei vegetal, atat cat va deveni translucida.

Asamblarea & coacerea:

Intr-un vas termorezistent ( rotund sau dreptunghiular ), tapetat cu ulei ( unt sau margarina), pesmet, se va pune un strat de rosii felii, unul de vinete si unul de ardei, asezonandu-se fiecar strat cu sare, piper si felii subtiri de usturoi.

Continuam cu asezarea ingredientelor, iar ultimul strat fiind cu ceapa usor sotata ( calita), urmand  cateva felii de rosii.

Vasul se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru 20-25 minute, apoi la final cand se scoate din cuptor se va orna cu patrunjel proaspat tocat.

Vinetele la cuptor se pot servi cu branza rasa ( cand nu este post ), sau cu un suc de rosii cu adaos de patrunjel si usturoi pisat, atunci cand se vor  raci.

POFTA BUNA !!

Sursa foto

Facebook Comments