Vita cu legume

Vita cu legume este o reteta aproape dietetica, pentru persoanele cu probleme hepatice, care sunt nevoite sa consume carne si legume aproape fierte, eliminand prajeala.

Si pentru ca ficatul nostru este considerat ” fabrica organismului ” , vom face o reteta folosind carnea de vita ( muschiulet de vita sau pulpa ), deoarece nu contine grasimi.

Pentru persoanele fara probleme de sanatate, la aceasta reteta pot folosi si smantana.

Este o reteta simpla, se poate servi la un pranz si chiar o cina usoara.

Ingrediente vita cu legume

0,500 kg muschi de vitel (sau pulpa )

1 morcov

1 pastarnac

1 dovecel

1 ceapa mare

0,500 kg ciuperci proaspete ( ptr garnitura la muschi de vita )

50 g unt ( ptr sotat ciupercile ) sau ulei vegetal

50 ml ulei floarea -soarelui( ptr sotat carnea de vita si legumele )

200 -300 ml supa vita ( sau se pot folosi cuburi knorr, maggi, ptr a obtine supa de vita )

200 ml suc rosii

100 g smantana 22% grasime ( ptr decor si gust delicios ) optional

cateva frunze de patrunjel

sare, piper

Cum se face vita cu legume

Muschiuletul de vita il curatam de pielita, il spalam si taiem felii de cca 2 cm grosime, apoi le punem intr-o craticioara cu ulei la sotat, nu prajit ( atat cat isi va schimba culoarea ).

Legumele pe care le-am curatat, spalat si taiat bucati potrivit de mari ( ptr ca le vom scoate si pasa dupa gatire, ptr a se forma un sos placut ) le vom adauga peste carnea de vita si apoi supa de vita ( sa fie cuprinse in lichid ).

Acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic, adaugand din cand in cand cate putina supa ( ptr a nu se arde carnea si legumele daca nu vor avea lichid suficient ), pana cand muschiuletul de vita e fraged si legumele moi.

Scoatem legumele si le dam prin blender sau sita, iar sosul obtinut il punem inapoi peste muschiuletul de vita, adaugand sucul de rosii, smantana, sare si piper dupa gust.

Ciupercile pe care le vom folosi ca si garnitura, le curatam de pielita si picioruse si fierbem in apa cu sare ( sau delicat de legume ).

Le lasam la scurs intr-o strecuratoare, apoi trase intr-o tigaie in putin unt ( sau ulei vegetal ) si servite alaturi de muschiuletul cu sos de legume.

Pentru a fi mai gustos, vom introduce cratita in cuptorul preincalzit timp de 10-15 minute, ca sa mai scada din lichid si sosul sa fie mai gros.

Muschiuletul de vita se va servi cu o garnitura de ciuperci, orez etc…, cu sosul de legume obtinut, 1-2 linguri smantana si decorat cu patrunjel proaspat, tocat fin.

 

POFTA BUNA !!