Reţete inedite cu legumele primăverii

Primăvara e aici, soarele tot mai puternic, iar legumele mai proaspete şi mai diversificate.  În această ordine de idei, ne-am gândit să facem un clasament al legumelor pentru această lună, să intrăm puţin în detalii şi să vedem beneficiile lor.

  1. Conopida

Chiar dacă o întâlnim în fiecare sezon, acum este luna ei.  E recunoscută pentru calităţile ei şi a fost cultivată încă din cele mai vechi timpuri în Asia şi America, după care a fost adusă şi în Europa. Este bogată în antioxidanţi şi vitamina C, de asemenea, conţine calciu, fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6.

Beneficii:

  • poate trata afecţiunileprostatei, iar  consumul ridicat de conopidă este asociat cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare
  • poate calma anumite ticuri nervoase, precum scrâşnitul dinţilor în timpul somnului
  • ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase şi la eliminarea toxinelor din organism
  • protejează sistemul digestive, prevenind dezvoltarea bacteriilor

Nu este recomandată în cazul afecţiuni precum guta şi uraturia.

Reţeta preferată:  Sos Alfredo 

  • 1 conopida medie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapă galbenă
Un sos sanatos, sosul Alfredo.Sursa: Pinterest.com

Un sos sanatos, sosul Alfredo.Sursa: Pinterest.com

 

2. Ceapa verde

Avându-şi originile în Egiptul antic, această legumă delicioasă este o sursă de sănătate, fiind recunoscută peste tot pentru proprietăţile sale curative şi purificatoare. Conţine vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, dar si o serie de compuşi: Alicina – dandu-i un efect de antibiotic şi antiviral; Cvercitina – antioxidant; Clorofila

Beneficii:

  • prin cei doi compuşi protejează căile respiratorii medii şi plămânii
  • combate tulburările circulatorii, a bolilor cardiovasculare și a cancerului
  • are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului
  • „curăță” organismul de metalele grele, de radicalii liberi și de tot felul de poluanți, de la E-urile din alimentație, la substanțele nocive din aer și apă

Reţeta preferată:  Salata picantă de ceapă

  • 1usturoi
  • 190 g ceapă verde
  • 2 linguriţe de sos de soya
  • 2 linguriţe de chili
  • Sare
Salata picanta de ceapa, foarte indragita in Corea. Foto: pinterest.com

Salata picanta de ceapa, foarte indragita in Corea. Foto: pinterest.com

3. Țelină apio

În ultimii ani a devenit un aliment tot mai folosit şi la noi, fiind remarcabilă în curele de detox.

Beneficii:

  • conţine fibră, fiind de mare ajutor în cazul problemelor digestive, prevenind constipaţia şi reglând tranzitul intestinal.
  • are un conţinut caloric scăzut, folosită cu succes în curele de slăbit
  • bun stimulent pentru circulaţie

Reţeta preferată:  Smoothies!

  • Orice fruct amestecat cu această legumă minune e un deliciu!
Smoothie cu telina apio. Foto: pinterest.com

Smoothie cu telina apio. Foto: pinterest.com

4. Anghinare

Fiind originară din zonele mediteraneene aduce numeroase beneficii organismului şi stă la baza mai multor tradiţii.   În Sicilia există chiar o sărbătoare închinată acesteia,  când se mănâncă doar preparate cu anghinare de ordinul zecilor.

Conţine cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri şi este de asemenea şi o importantă sursă de fibre, de inulină .

Beneficii:

  • stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, creşte asimilarea magneziului şi a calciului în organism
  • folosită în tratarea unor afecţiuni: hepatice, ale circulaţiei sangvine şi renale
  • tratarea diareei cronice în special, precum şi în tratarea diabetului, hemoroizilor şi migrenelor.

Reţeta preferată:  Anghinare cu lamaie

  • 3 anghinare
  • 1 usturoi
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 1 ulei de măsline
  • 1 pahar vin alb
Anghinare cu lamaie si ulei de masline. Foto: pinterest.com

Anghinare cu lamaie si ulei de masline. Foto: pinterest.com

5. Ridichi roșii

Sunt de origine din Asia, fiind cultivate din cele mai vechi timpuri de chinezi. Ulterior au ajuns în Grecia Antică şi s-au răspândit în întreaga Europă.

Au conţinut ridicat de vitamina C, acid folic şi potasiu, conţinut mediu de vitamina B6, riboflamina, magneziu, cupru, zinc, fier şi calciu. De asemenea, are foarte mulţi antioxidanţi.

Beneficii

  • este ideală de consumat în lupta cu cu astenia de primăvară
  • ajută la prevenirea cancerului.
  • Ilaturarea diverselor afecţiuni ale stomacului (balonări abdominale, indigestii, refacerea florei intestinale).
  • previne guturaiul, gripa şi infecţiile respiratorii; are rezultate bune şi în tratarea asmului bronşic la copii
  • un consum regulat de ridichi are efect de calmare şi pentru afecţiunile ficatului
  • remediu pentru infecţiile urinare (sucul de ridichi )
  • eficiente contra migrenelor, însoţite de vărsături şi lipsa poftei de mâncare

Reţeta preferată:  Salata de ridichi cu morcovi

  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 1/4 lingură de usturoi
  • 1 lingura ghimbir
  • 3 morcovi
  • 4 ridichi
  • Sare, piper
  • Ulei, oţet
Salata de ridichi cu morcovi. Foto: pinterest.com

Salata de ridichi cu morcovi. Foto: pinterest.com

, , , , , ,