Autentificare

Înregistrare

Secrete de la Silvia Jurcovan. Conservarea legumelor

 Cum se face sterilizarea in apa a conservelor sau Bain-Marie

 

Intr-o cratita suficient de inalta, pentru a intra borcanul in intregime, conditie pentru o buna sterilizare, punem pe fund ziare sau carpe (pentru a nu plesni borcanul), asezam borcanele. Atentie! Borcanele, le punem astfel incat fundul vasului sa ramana neacoperit spre margine cca 3-4 cm, pentru a putea sa observam cand fierbe apa. De la momentul cand incepe sa fierbe apa, calculam timpul de sterilizare.

Alegeti, borcane de aceeasi inaltime, pentru ca apa sa ajunga la sfoara unde sunt legate sau pana la gatul borcanului, pentru a se infierbanta uniform continutul.

Este indicat ca deasupra borcanelor sa punem 2 ziare, ca sa mentina temperatura si deasupra, dar sa poata iesi aburul. (NU este indicat sa puneti capac!)

Cand apa incepe sa clocoteasca, focul se reduce mult, pentru a fierbe foarte incet.

Dupa ce timpul de sterilizare s-a scurs, sa ia vasul de pe foc, se aseaza pe un gratar, se acopera cu paturi groase si se lasa astfel, inabusit, pana a doua zi, cand reluam sterilizarea. A doua zi timpul de sterilizare va fi mai mic. ( chiar si pentru conservele mai dificile ca fasole verde, foasole boabe, ghiveci).

Borcanele reci se scot, se sterg de apa, se eticheteaza si se aseaza in camara.  Daca borcanele sunt legate cu ciolofan, luati un tampon de vata pe care il imbibati in ulei si dati peste celofan, pentru a nu scadea continutul din borcane.