Autentificare

Înregistrare

Sfaturi pentru o dulceata reusita

Fiecare gospodina de-a lungul anilor a facut dulceturi, gemuri, marmelada din diferite fructe pe sezon.

Totusi vom da niste secrete si sfaturi pentru tinerele gospodine, care incep o viata frumoasa de familie.

SFATURI SI SECRETE PENTRU O DULCEATA REUSITA:

    • Dulceata de fructe mici se fierbe la foc iute, iar pe cea de fructe carnoase la foc lent si mentinandu-se aceeasi temperatura in timpul fierberii.

 

    • Stim cand un sirop de dulceata este legat, in momentul cand acesta clocoteste greu, inabusit sau cand picaturile racite pe o farfurie rece scoasa din congelator, se scurg lent, sau picaturile turnate in apa rece se intaresc ( atunci dulceata este gata ).

 

    • Dulceata se va turna fierbinte in borcanele incalzite in prealabil in cuptor, inchise ermetic cu capace, intoarse cu gura in jos si puse la pat cald ( adica infasurate bine intr-o patura groasa ).

 

    • Dulceata de fructe rosii (fragi, capsune, zmeura ), e mult mai gustoasa daca, dupa ce o fierbi, mai pui in ea cateva fructe proaspete.

 

    • Pentru a-si pastra culoarea vie, fructele se vor stopi cu zeama de lamaie ( sau sare de lamaie ) inainte de fierbere.

 

    • Nu se va folosi aceeasi lingura de lemn cu care  amestecam dulceata si la prepararea mancarurilor.

 

    • La dulceturile zaharisite, se poate reface consistenta daca fierbem borcanele intr-un vas cu apa sau pe baie de aburi.

 

    • Dulceturile cele mai economice le faci din fructe coapte si dulci. Fructele pentru dulceturi trebuie sa fie coapte, dar nu moi ( cele moi se pot folosi la prepararea gemurilor, peltelelor, marmeladelor, sucurilor );

 

    • Daca se face economie la zahar, trebuie sa fierbi dulceata mai mult si isi pierde si din aroma;

 

    • La fiertul dulcetii nu se vor folosi vase cu smaltul deteriorat, deoarece culoarea dulcetii se schimba;

 

    • Apa si zaharul se pun impreuna in cratita si numai dupa ce s-a topit zaharul fierbi siropul;

 

    • Spuma formata se va lua cand dulceata s-a legat ( nu se va lua in timpul fierberii, deoarece se arunca tot ce este bun din fructe in spuma );

 

    • Borcanele in care turnam dulceata nu trebuie sa aiba nici o urma de grasime, pentru ca aceasta duce la zaharisirea dulcetii;

 

Despre sterilizarea borcanelor pentru a rezista pana la iarna poti citi aici

Sterilizarea borcanelor pentru conserve – 4 metode

Facebook Comments

Lasă un răspuns