Autentificare

Înregistrare

Tot ce trebuie sa stii despre UNT

Daca in ultimul timp toata lumea a scos in evidenta faptul ca unutul ar fi „nociv” pentru organism, ca are a prea multe calorii, prea multi acizi grasi nocivi, care astupa arterele, etc. Noi ne-am gandit sa scriem un articol complet despre unt, in care sa subliniem atat plusurile cat si minusurile iar dumneavoastra sa luati decizia corecta.

Ce este untul?

Untul, materie grasa obtinuta din smantanirea laptelui in care au fost adaugati ( sau nu) fermenti naturali.

Apreciata este mai cu seama onctuozitatea sa, gustul care imbogateste numeroase preparate si continutul ridicat de vitamina A, benefica pentru ochi, si vitamina D, cu rol in absorbtia calciului si a fosforului, pe care o faciliteaza.

De ce e bun pentru organism

Grasimi si vitamine. Pe langa grasimi (67% grasimi saturate, 30% mononesaturate si 3 % polinesaturate) untul contine vitaminele A (retinol, betacaroten). B2, B3, B5, B9, B12, D, E, K.

O culoare placuta. Cu cat este mai galben, cu atat continutul de betacaroten ( provenit din iarba pascuta de vaci) este mai mare. Acest antioxidant combate radicalii liberi care favorizeaza imbatranirea prematura a organismului.

Untul: beneficii nutritionale

25 g de unt acopera 30% din necesarul zilnic de vitamina A.Consumat in stare cruda, este o grasime usor de digerat.

Alegeti un unt obtinut din smantana cruda (dificil de de gasit, deoarece nu este pe gustul tuturor) sau untul de putinei, de preferat cel bio. Acesta din urma este un unt care a avut timp sa se matureze.

Te protejeaza de anumite afectiuni

Adevarat: in unt se gaseste acid butiric, despre care se spune ca ofere protectie contra unor tipuri de cancer, in special a celui de colon. De asemenea, acest acid gras reduce inflamatiile la nivelul tubului digestiv, fiind de ajutor celor care sufera de boala Crohn.

Unt cu ierburi

De ce nu este bun?

In general, consumul de grasimi saturate este de 20 de ori mai mare, cu toate ca ar trebui sa le evitam. Deseori, lichidele din produsele lactate si mai ales cele din unt sunt acuzate ca determina cresterea mortalitatii in urma afectiunilor coronariene. Regimul mediteraneean presupune calitati mici de lapte si unt, iar avantajele sunt bine cunoscute.

Nu este recomandat in cure de slabire

In 100 de grame de unt se gasesc 717 calorii, ceea ce inseamna ca este un aliment neprietenos cu silueta. De aceea, este indicat sa nu mananci mai mult de o lingura de unt in fiecare zi.