Autentificare

Înregistrare

Tot ce trebuie sa stii despre UNT

Cum consumam untul

Cum consumam untul?

In stare cruda sau gatit. Trebuie sa evitam totusi tratarea lui termica indelungata, deoarece devine toxic ( mai ales la temperaturi de peste 130 de grade Celsius. Prin urmare, nu prajiti ouale in unt.

Cum putem pastra untul?

Untul din smantana cruda trebuie consumat rapid (in mai putin de opt zile) si pastrat la frigider. Untul pasteurizat rezista in frigider pana la trei luni.

100 de g de unt

  • 727 kcal
  • 0, 85 g protein
  • 81 g lipide
  • 0, 06 g glucide
  • Index glicemic: 40

Un sortiment de unt mai sanatos decat cel obisnuit din comert este cel clarificat sau ghee. Acesta se obtine din unt natural, gras, nesarat. Pui untul pe foc mic si amesteci usor, cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Nu trebuie sa indepartezi spuma care se formeaza in timpul fierberii.

Cand se evapora toata apa, iei de pe foc si lasi 10-15 minute. Lichidul care se formeaza deasupra este untul clarificat. Se depoziteaza intr-un borcan inchis etans. Nu se pastreaza in frigider, ci la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Untul clarificat rezista perioade lungi de timp.