Alimente care sunt mai scumpe decât te-ai aştepta. Ghid pentru începători în planificarea bugetului.

Ne întrebam cum de este posibil să fie persoane care să se descurce să mănânce bine fără să cheltuiască mai mult de 100 de euro pe lună şi cum de sunt alţii care dau aceeaşi sumă de bani pe o săptămână şi tot se plâng că au insuficient.

Adevărul este unul destul de simplu: cu toţii ne adaptăm la bugetul pe care îl avem. Atunci când bugetul este mare cumpărăm fără să ne uităm niciodată la preţ. Nu îl consultam poate decât în cazuri de alegeri exotice, gen pomelo sau radicchio. Mai degrabă ştim dacă un restaurant este sau nu în gama de scump. Iar aceste alimente scumpe nu sunt în niciun caz indispensabile. Poţi trăi relaxat fără somon afumat.

Dacă însă vrei să păstrezi bugetul pentru mâncare în anumite limite şi te întrebi de ce nu reuşeşti atunci îţi propunem să fii atent la următoarele aspecte:

Cheltuieli zilnice mărunte

Chiar dacă sunt mici, cheltuielile zilnice dintr-o lună se adună. Fii atent la ce fel de pâine cumperi. Oare arunci din ea? Îţi cumperi zilnic dulciuri sau alte gustărele? Îţi cumperi zilnic apă sau sucuri?

Dacă răspunsul este da atunci vei reduce cheltuielile dacă vei face modificări de comportament. De exemplu, un măr în loc de ceva dulce, apa în loc de suc, pâine integrala simplă în loc de fel de fel de specialităţi. La fel, găseşte o altă soluţie în loc să cumperi sticle mici de apă în permanenţă. Te-ai gândit la un filtru de apă? Vei fi uimit să afli cât de mult poţi economisi astfel.

Alimente mai scumpe

Există unele alimente care sunt mai scumpe şi dacă vrei să reuşeşti să aloci un buget mai mic pentru cumpărături atunci trebuie să ştii care sunt acestea şi să le cumperi mai rar.

De exemplu caşcavalul. Ni se pare banal, îl cunoaştem din copilărie, nu are cum să fie mult. Dar este o specialitate şi are un preţ destul de piperat. Faţă de o telemea, de exemplu. Şi poate este un lucru bun că este aşa pentru că este o brânză foarte săţioasa şi poate ajunge să aibă dublu numărul de calorii. Deci oricum ar trebui să îl mâncăm puţin.

Vinete cu telemea

Carnea roşie şi mezelurile. Toate aceste feluri de carne sunt mai scumpe decât majoritatea alimentelor pe care le-ai putea cumpăra. Ajunge să arunci un ochi rapid peste bonul de cumpărături ca să îţi dai seama de asta. Primul sfat ar fi să renunţi la mezeluri. Oricum nu sunt sănătoase. Mai bine îţi faci o omletă. Al doilea sfat să te înveţi să mănânci mai puţină carne şi mai multe legume. Au de câştigat şi corpul şi puşculiţa. Tu când ai gătit ultima oară naut?

Omleta cu legume, reteta cu imagini

Peştele. Peştele este adesea mai scump decât carnea. Ceea ce, să recunoaştem, nu este deloc un lucru care să ne bucure. Pentru că nu ar fi bine să îl scoatem cu totul din alimentaţie. Însă trebuie să ne aşteptăm să se observe când îl cumpărăm. Către ce peste să ne îndreptăm? Somon şi dorada nu ne putem permite în permanenţă. Variante mai ieftine sunt sardine şi macrou.

Pasta de unt cu macrou afumat

Unele legume. În general, ne aşteptăm ca legumele să fie cele mai ieftine şi să putem lua cât ne dorim. Nu este chiar aşa. Dacă este chiar începutul sezonului este posibil ca legumele proaspete să fie mult mai scumpe decât carnea. Şi, în general, unele legume, chiar dacă sunt produse la noi sunt mai scumpe decât te-ai aştepta, cum ar fi fasolea verde, conopida sau gogoşarii. Dacă observe că sunt preţurile cam mari poţi lua de la produse congelate. Aici preţurile sunt mai mici şi calităţile nutritive sunt păstrate. Sau te îndrepţi către cartofi şi varză. Până acum acestea nu au dezamăgit pe nimeni.

Cartofi la cuptor cu crusta

, ,