Beneficiile aduse organismului de germeni. Plus retete.

Salata cu germeni de grau

Germenii de leguminoase sunt foarte iubiti in bucataria asiatica si, incet, incet am inceput sa-i introducem si noi in dieta datorita calitatilor lor nutritionale.

Germenii sunt saraci in calorii si bogati in vitamina B si  sunt o sursa excelenta de vitamina C. Cel mai adesea se consuma germeni de fasole, de naut si de linte. Germenii produc mai putine gaze intestinale decat produc boabele negerminate si uleiul, amidonul incepe sa se transforme in proteine si vitamine.

Expertii estimeaza ca germenii pot avea de 100 de ori mai multe enzime decat fructele si legumele crude. Enzimele joaca un rol important in calitate de catalizatori pentru toate functiile organismului. Acestea reprezinta elementele de baza pentru dezvoltarea unui intreg sistem sanatos.Calitatea proteinelor din fasole, nuci, seminte sau boabe este imbunatatita atunci cand ele sunt incoltite. Continutul  ridicat de fibre ne ajuta sa avem  o buna digestie si pentru slabire. Fibrele se leaga de grasimile si toxinele din organism si le “escorteaza” in afara acestuia. Tot fibrele  sunt cele care au grija ca grasimile sa se descompuna si sa fie eliminate inainte de a fi resorbite prin peretii intestinali (principalul spatiu prin care nutrientii intra in sange).

Aportul de vitamine este cu mult imbunatatit. Acest lucru este valabil mai ales de vitamina A , complexul de vitamine B, vitamina C si vitamina E. Continutul de vitamine poate creste uneori cu pana la 20 de ori mai mult in numai cateva zile de germinare.

Cum se cultiva germenii acasa

Puteti folosi pentru asta borcane simple. Se aleg intai boabele, astfel incat sa le inlaturati pe cele deterioarate. Le lasati in apa calduta peste noapte. Apoi aruncati apa si puneti boabele in borcane. Trebuie sa lasati suficient loc germenilor ca sa creasca. Se acopera borcanele cu tifon. Il puteti fixa cu un elastic de bucatarie. Se tin apoi la intuneric, pentru a nu capata un gust amar. Este bine sa aveti un loc caldut. Este recomandat sa ii spalati de 2-4 ori pe zi. Vor fi buni de mancat in 2-6 zile.

Sucuri

Germenii si lastarii “merg” foarte bine in sucuri si smoothie-uri. O sa ai nevoie  de un aparat special de suc, pentru a extrage eficient lichidul din lastarii tai preferati. Germenii si lastarii se combina foarte bine, in sucuri, cu fructe si legume ca merele, portocalele, morcovii, sfecla rosie si rodia.  Cand iti  smoothie-uri verzi poti sa strecori cativa germeni si vlastari in blender. Lastarii de linte ii poti prepara cu spanac, banane si fructe de padure.

Salatele

Daca iti doresti salate inedite: Inventeaza!.Poti sa combini germeni si lastari in orice salata doresti sau poti sa-ti faci o salata simpla, doar din germeni si lastari, cat mai variati. Poti sa adaugi lastari si la salata de varza sau ii poti combina cu broccoli, ananas sau struguri. Germenii si lastarii merg foarte bine  in  salatele verzi, iar cei mai indicati pentru salate sunt cei de mazare, dovleac, linte sau fasole Mung.

Retete potrivite pentru germeni

Puteti pune germenii cam in orice: paste tartinabile, salate, supe, sandvisuri, mancaruri cu carne.

Supa de pui cu turmeric

Taitei prajiti – Mie Goreng

Salata de morcovi si ciuperci