Anumite alimente nici nu ar trebui să vă atingă buzele . Ele provoacă o sumedenie de ravagii, de la simple inflamații și până la inoxicații. Toate zaharurile artificiale, aditivii alimentari contribuie la o digestie deficitară, făcând organismul să funcţioneze asemenea unei maşini alimentate cu praf.
Există două mari categorii de alimente pe care trebuie să la evităm cu orice preţ: alimentele procesate sau “Frankenfoods” (Alimentele Frankenstein) şi aditivii alimentari.
Frankenfoods sunt alimentele modificate genetic, pline de alergeni, conservanţi, aditivi şi potenţiatori de arome. În alte cuvinte, tot ceea ce ar trebui să evităm: de la soia procesată până la majoritatea alternativelor pentru carne.
Spre deosebire de mâncărurile cu soia (păstăi verzi, tempeh sau miso), în care aceasta se află într-o stare apropiată de forma ei iniţială, restul produselor sunt orice altceva în afară de alimente.
De obicei, vegetarienii încearcă să găsească substituţi pentru carne, peste şi ouă, căutând modalităţi prin care să extindă sursele din care-şi iau proteinele. Însă, trebuie privit peste aceste opţiuni, peste acest amalgam de produse îmbinate, care în mare parte sunt proteine din grâu şi uleiuri.
Printre acestea se numără:
Laptele din soia
Crenvurşti din tofu
Baconul veggie
Puiul veggie
Burgerii veggie
Carnaciorii veggie
Dacă alegeţi să consumaţi soia, încercaţi pe cât posibil să algeti alimentele în care aceasta este un produs fermentat, fiind astfel cel mai aproape de starea naturală.
Majoritatea tehnicilor prin care sunt obţinute produsele din soia distrug orice beneficii pe care le-ai putea obţine. Puteţi avea de-a face chiar cu o creşterea a nivelului de estrogen care duce la apariţia tumorilor.
Mai jos găsiţi o listă cu denumiri folosite – prin care sunt ascunse produsele procesate din soia:
Proteina vegetală hidrolizată
Lecitină
Monodigliceride
Proteine isolate
Proteine din soia
Soia
Textură din făină de soia (TSF)
Textură din proteină vegetală (TVP)
Grăsimi vegetale
Ulei vegetal
Proteine vegetale
Aditivi alimentari. De fiecare dată când consumi alimente procesate există mari şanse să conţină un număr ridicat de aditivi alimentari. Aceştia sunt folosiţi pentru a oferi produselor un gust şi un aspect mai bun şi pentru a rezista mai mult. În momentul de faţă peste 400 de aditivi sunt legali şi pot fi adăugaţi în alimente, în plus, foarte multe substanţe folosite pentru a oferi gust, nu este necesar să fie listate în tabelul cu ingrediente. Toţi aceşti aditivi încarcă organismul, suprimând sistemul imunitar.
Îi veţi întâlni în alimente sub denumirile:
Coloranţi artificiali
Îndulcitori artificiali
Emulsii
Întăritori de arome
Agenţi de glasare
Stabilizatori
Conservanţi
Glutamatul de monosodoiu (MSG) este un aditiv ce apare sub mai multe denumiri. În acelaşi timp este o neurotoxină, ceea ce înseamnă că are efecte toxice asuprea sistemului nervos. De la dureri de cap, stări de rău, anxietate până la lipsa somnului, toate sunt efecte secundare ale MSG-ului. Pentru a evita această substanţă, nu folosiţi produse care conţin:
Glutamat
Proteine din soia
Extract de drojdie
Extractul din porumb este, de asemenea, de evitat. De cele mai multe ori este modificat geneic şi cu un număr ridicat de alergeni, contribuind la scăderea imunităţii. Printre derivaţii acestuia se numără:
Aroma de porumb
Amidon
Sirop din porumb
Dextrin
Dextrose
Maltodextrin
Amidon modificat
Sorbitol
Amidon vegetal
Lista acestor produse ar putea continue la nesfârşit, însă o modalitate bună prin care să evitaţi agenţii dăunători este verificarea ingredientelor de pe ambalaj. Dacă lista acestora este foarte lungă, ar trebui să evitaţi cumpărarea lor. De cele mai multe ori sunt extrem de dăunătoare pentru organism, iar efectele sunt iremediabile. Evitaţi pe cât posibil tot ce înseamnă snacks, băuturi răcoritoare, alimentele îngheţate sau tot ce intră în categoria fast food.