Cum fierbi: hrişcă, orz, sorg, mei, quinoa, amaranth

cereale

Mâncăm multe cereale, însă de obicei este vorba mereu de aceleaşi cereale – faină, porumb orez. Uneori şi fulgi de ovăz diminată în iaurt, dacă avem grijă la silueta noastră.

Însă există mult mai multe cereale. Şi ar trebui să le testăm şi pe acestea. Mai ales dacă ne place să mâncăm cât mai variat si vrem sa incercam variante mai bune pentru sanatatea si silueta noastra. Ce mai putem încerca?

Hrişca

Care era foarte folosită în Moldova şi ar trebui să reinvatam să o introducem în reţetele noastre. Ştiaţi că din hrişca fac sarmalele cei care aleg mâncarea raw, adică nefiarta?

Cum pregăteşti hrişca. Hrişca se spală în câteva ape. Se pune la fiert cu o cantitate dublă de apă. Fierbe în 30-40 de minute la foc mic. Dacă se lasă la înmuiat peste noapte în apa poate să fie consumată şi nefiarta sau fiartă într-un timp mult mai scurt.

Prajitura moale de ciocolata cu hrisca si cicoare

Orz

Consumat mai ales sub formă de arpacaş, ceea ce înseamnă ca boabele au fost decorticate. Cel mai des la noi se foloseşte în coliva (arpacaş de grâu), însă ar putea înlocui orezul în multe dintre reţetele pe care le facem.

Cum se prepară arpacaşul. Arpacaşul se pune la înmuiat peste noapte. Se fierbe apoi la foc mic punând de 4 ori cantitatea de apă. Trebuie amestecat, ca să nu se prindă de oală. Boabele de arpacaş se umflă cam de 5 ori la fiert. Fierberea lor este mai îndelungată de o oră.

Orz cu orez brun şi rodie

Sorg

Puteţi folosi boabe de sorg fierte în salate, exact aşa cum folosiţi şi quinoa. Problema este însă durata mare de fierbere. Parcă nu îţi vine să fierbi ceva o oră pentru o salată. Însă ai putea folosi faină de sorg pentru dulciurile pe care le faci în casă.

Cum se prepară sorgul. La o cană de sorg ai nevoie de 3 căni de apă. Sorgul se fierbe la temperatură mică peste o oră.

Salată cu sorg şi sfecla

Mei

Este folosit mai ales în diversificarea copiilor, înlocuind uneori piureul de cartofi, mămăligă şi orezul cu lapte. Ar trebui însă să îl consumăm şi noi, că garnituri. Gustul sau aduce un pic a nucă, ceea ce nu este deranjant.

Cum se prepară meiul. Se spală în mai multe ape. Se fierbe la foc mic în cantitate dublă de apă. Durează în jur de 20-30 de minute.

Burgeri vegetarieni, cu mei

Quinoa

De quinoa nu se poate să nu fi auzit. Este pe buzele tuturor acum, foarte la modă. Şi merită să încercaţi să o introduceţi în dietă. Este un aliment sănătos.

Cum se prepară quinoa. Quinoa trebuie neapărat spălată înainte de consum, altfel are un gust amărui. Se fierbe într-o cantitate dublă de apă. Timpul de fierbere este cel mai mic, de 15 minute.

Quinoa cu creveti

Amaranth

Dacă ne place quinoa atunci putrem trece mai departe, la amaranth, o cereală des utilizată în America de Sud. Boabele de amaranth sunt mai mari decât cele de quinoa şi cu mai multe proteine. Îl poţi adăuga în iaurt la micul dejun, îl poţi pune în supe şi în salate. Îl poţi şi expanda în cratiţa, precum floricelele de porumb.

Cum pregăteşti Amaranth – îl speli în mai multe ape, îl fierbi în apă pentru 20 de minute la foc mic.

Mic dejun cu amaranth

Trucuri şi idei

Toate aceste cereale sunt recomandate daca aveti intoleranta la gluten.

Meiul, quinoa şi hrişca sunt mai bune la gust dacă înainte de a fi fierte se prăjesc în tigaie, fără ulei, asemănător seminţelor de susan. Atunci când le puneţi la prăjit cerealele nu trebuie să fie ude.

Cerealele dacă sunt hidratate înainte în apă, pentru o perioadă de minim 8 ore, fierb mai uşor. Quinoa şi Amaranth nu se hidratează, oricum ele fierb rapid.

Atunci când fierbem cerealele o mare parte din nutrienţi se aruncă odată cu lichidul. Soluţia ar fi să folosim exact atâta apă cât este nevoie, cu capac.

Cerealele pot să fie gătite şi în avans şi să păstrăm o cantitate în frigider. Trebuie ţinut minte însă că ele sunt perisabile şi trebuiesc răcite imediat după fierbete şi apoi ţinute într-un loc etanş la rece. Sunt valabile astfel câteva zile. Dacă le ţinem însă în congelator le putem folosi o perioadă mai lungă de timp. Asta ne poate ajuta dacă timpul lung de fierbere ne determina să nu le folosim la gătit.

, , , , ,