Dacă îți dorești să ai mereu la îndemână mărar, pătrunjel și leuștean, atunci trebuie să știi cum păstrezi corect verdețurile pentru iarnă.
Există mai multe metode prin care se conservă verdeața, în funcție de preferințele fiecăruia. Însă, sunt și anumite detalii de care trebuie să ții neapărat cont.
Cum păstrezi corect verdețurile pentru iarnă
Cea mai simplă metodă, cunoscută de toată lumea, este congelarea. Dacă îți dorești să pui buchețelele întregi, atunci trebuie să alegi și să speli verdeața, apoi să o împarți în pachete mici.
Dacă pui prea multe fire în aceeași pungă se pierde din aromă atunci când o desfaci. Există și o altă variantă de congelare, mai migăloasă, dar foarte eficientă.
Se spală și se toacă mărunt totul, apoi se îndeasă verdeața în acele forme pentru cuburile de gheață. Se toarnă apă cât să stabilizeze totul și se dă la congelator. Apoi, se scot cuburile și se pun și ele în pungi. În acest fel durează doar câteva secunde să pui verdeața în mâncare în timpul sezonului rece.
Există și metoda păstrării mărarului, pătrunjelului și leușteanului la borcan, cu sare. După ce speli bine frunzele, le tai în bucăți mari și alternezi straturile de verdeață cu cele de sare. Atenție, însă! Trebuie să fie o sare grunjoasă, la fel ca cea folosită pentru murături.
O altă metodă de conservare este cea prin uscare. La fel ca cele menționate anterior, poate fi folosită și pentru alte tipuri de verdeață, precum frunzele de țelină sau tarhonul.
Când lași frunzele la uscat trebuie să ai grijă să fie ținute într-un mediu în care nu intră praful. Dacă nu ai unde să le întinzi corespunzător, poți folosi și un sac de cartofi, vânturând periodic conținutul lui.
După ce s-au uscat verdețurile le poți păstra în pungi de hârtie, în borcane de sticlă sau chiar în cutii de metal. Îndiferent ce variantă alegi, cu siguranță te vei bucura de aromele deosebite pe tot parcursul anului.