Cum poţi simplifica gătitul

Nu toată lumea iubeşte să gătească şi să petreacă în fiecare zi câteva ore în bucătărie. Şi din această cauză ajungem adesea să facem alegeri greşite în alimentaţie sau să dăm pe mâncare mai mulţi bani decât ne-am dori.

Cum să scăpăm de asta? Ei bine, se poate. Corpul are nevoie de nutrienţi buni. El nu trebuie să ştie că tu ai stat cu orele în bucătărie sau că ţi-a ieşit cine ştie ce reţeta mai complicată. Vreau să vă dau câteva idei care ajută la simplificarea gătitului, asigurându-te în acelaşi timp că te hrăneşti bine.

1. Nu toate alimentele trebuiesc preparate termic
Este bine să ştii că nu tot ceea ce fierbi sau prăjeşti chiar trebuie consumat astfel. De fapt, ar fi chiar mai indicat să le consumi aşa cum le găseşti în natură, pentru a nu le diminua nutrintii. Printre cele mai întâlnite alimente care se prepară, deşi ar putea fi consumate crude:
– ciupercile champignon
– dovleceii
– conopida
– varza
– spanacul

Salata de spanac si Feta

2. Nu toate supele se fierb
Este de la sine înţeles că vrei din când în când să mănânci câte o supă. Este bună la gust, este sănătoasă. Dar!, nu trebuie neapărat fiartă cu orele. Se pot face supe creme delicioase din legume crude.

Supa crema de morcovi si rosii, fara fierbere

3. Boabele încolţite
Boabele încolţite sunt foarte sănătoase. Şi nici nu se mai fierb, ci se pun ca atare în salate. Poţi consuma astfel linte, naut, grau, ovaz, secara

4. Preparat mai mult odată
Sunt unele alimente care iau foarte mult ca să fie preparate. Aici intră mai ales boabele. Soluţia este să prepari o dată o cantitate mai mare, pe care ulterior să o congelezi în punguţe exact cât ai nevoie pentru a face un fel de mâncare. Este valabil şi pentru salate. Poţi face o cantitate mai mare, pentru mai multe zile şi o păstrezi în frigider, fără a-i adăugă însă vreun dressing ca să nu se strice.

5. Mai multe salate
Măcar o masă pe zi poate constă într-o salată. În care poti adăugă puţină brânză sau cereale sau boabe de fasole. Dar o poţi mânca şi cu o felie de pâine integrală dacă simţi nevoia.

6. Reţete cât mai simple.

Ca o mâncare să fie bună nu ai nevoie de o mulţime de ingrediente. Nu înseamnă că ai gătit numai dacă ai pus cel puţin 10 ingrediente. Să faci cartofi la cuptor peste care ai presărat un pic de rozmarin este suficient şi mult mai sănătos decât dacă le adaugi şi unt, ou, smântână, faina şi cine ştie ce alte minunăţii.

Cartofi cu chimen

7. Mai puţină mâncare
Oricât de gurmand ai fi nu trăieşti ca să mănânci, ci mănânci ca să trăieşti. Dacă îi oferi corpului nutrienţii poţi considera treaba ta incrheiata. Nu ai nevoie de multiple feluri de mâncare la o masă. Şi nici de cantităţi uriaşe. Mai ales la ce viaţă statică ducem noi în prezent.

8. Planifica
Dacă vrei ca orice activitate să îţi ia mai puţin timp atunci este bine să o planifici. Astfel ştii exact ce vei face într-o săptămână, de ce cumpărături ai nevoie şi să găteşti mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp.

Cum poţi face un fel de mâncare care să ţină o săptămână şi să nu te plictiseşti de ea

, ,