Daca de la un timp natura pare sa iti fie potrivnica si te confrunti cu nas infundat, ochi inrositi si mancarimi ale pielii, e semn ca alergiile sezoniere iti dau de furca. Solutia, insa, nu este aceea de a te izola in casa, ci de a sti cum sa faci fata cu brio alergiilor de primavara.
Asadar, citeste mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta cu siguranta in lupta contra polenului dezlantuit, principalul factor declansator al acestor alergii neplacute.
1. Incepe tratamentul anti-alergic inainte de declansarea simptomelor
In cazul in care istoria alergiilor se repeta in fiecare primavara, e posibil sa stii deja ce medicamente te ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada. Cu toate astea, indicat ar fi sa incepi sa le iei inainte ca organismul tau sa produca o reactie inflamatorie (provocata de alergii), tocmai pentru a preveni o manifestare mai violenta.
Ai de ales intre sprayurile nazare, solutiile de inhalat, antihistaminice orale si diverse alte decongestionante. Daca nu ai fost inca la un alergolog, programeaza-te pentru a sti exact care este tratamentul preventiv, dar si cel necesar unei situatii mai delicate.
2. Cunoaste-ti alergiile mai bine!
Mai toata lumea presupune ca factorul declansator al alergiilor de primavara este polenul. Cu toate astea, exista si alti alergeni care ti-ar putea inrautati starea. Tocmai de aceea, mai ales daca simptomele tale nu cedeaza la tratament, ar fi bine sa optezi pentru testarea alergica. Astfel, vei sti mai multe despre alergia ta, care sunt elementele de care trebuie sa te feresti si ce tratament sa urmezi.
3. Ia-ti masuri de precautie, in cazul in care stai mult afara
Dupa cum spuneam, solutia nu este sa te izolezi in casa, iar precautia este cuvantul cheie atunci cand trebuie sa iesi din casa. Cantitatea de polen este mai mare in intervalul 5.00 -10.00 dimineata, asa ca ar fi indicat sa iti reduci activitatea afara intre aceste ore. Cum fiecare organism reactioneaza diferit, unii specialisti sustin ca intervalul ar trebui marit pana la ora 16.00 dupa-miaza. Daca totusi nu ai de ales, foloseste accesorii de protectie: o sapca, o esarfa pe care sa o folosesti cand si cand pentru a-ti acoperi gura sau nasul sau pur si simplu o masca de protectie pentru atunci cand desfasori activitati in gradina, de exemplu.
4. Ai grija si la mediul interior!
Pe langa faptul ca trebuie sa iti schimbi hainele ori de cate ori vii de afara, tine minte ca nici florile cu mult polen nu au ce cauta in caminul unui alergic, asa ca renunta la plante, cel putin in aceasta perioada. O alta solutie eficienta este de a avea filtre la ferestre si de a schimba filtrele la aerul conditionat. Un studiu realizat la universitatea Yonsei din Coreea de Nord a demonstrat ca, pentru a scapa de urmele de polen si alti alergeni, hainele trebuie spalate la temperaturi inalte (60 de grade Celsius) si clatite cel putin o data.
5. Apeleaza si la metodele neconventionale de tratament!
In timp, este foarte posibil ca medicatia sa nu isi mai faca efectul, asa ca va trebui sa iti regandesti strategia contra alergiilor de primavara. Prima varianta ar fi utilizarea sprayurilor nazale cu apa distilata sau cu solutie salina. Opteaza si pentru o alimentatie sanatoasa, bazate pe fructe si legume, redu cantitatea de zahar si practica exercitii fizice usoare timp de 30-40 de minute de 2-3 ori pe saptamana, dupa ora 10.00 dimineata, avand in vedere ca polenul atinge cota maxina intre 5.00 si 10.00 dimineata. O alta alternativa ce da roade este si acupunctura, asa ca ia in calcul si aceasta solutie.