Cum să faci faţă poftelor alimentare

Faptul că preferi un aliment şi din această cauză apare mai des la tine pe masă nu constituie o poftă. Poftă apare atunci când îţi doreşti atât de mult un aliment încât nu te poţi abţine – trebuie neapărat să îl ai.

Şi care este problema dacă ai pofte?

În general aceste pofte duc la consum mult prea mare de alimente care ar trebui evitate – alimente mult prea grase, cu prea mult zahăr sau mult prea sărate. Mai ales dacă ai o problemă de greutate aceste pofte sunt extrem de dificil de gestionat, întrucât nu reuşeşti din cauza lor să te alimentezi cum trebuie.

Care este cauza poftelor

A existat o teorie conform căreia poftele ar apărea ca urmare a carentelor nutriţionale din organism. Însă nu există suficiente dovezi în sprijinul său.

Mai degrabă poftele apar pe un fond emoţional. Ni se întâmplă să mâncăm pentru că suntem plictisiţi, stresaţi, nervoşi.

Se pare că şi hormonii au un rol de jucat, fiind celebre deja poftele gravidelor.

Cum le poţi face faţă

În primul rând trebuie să ai mereu grijă să te hrăneşti sănătos şi să nu îţi fie foame. Este bine să ai la îndemână fructe şi legume atunci când ai vrea să ronţăi ceva.

Ca să nu agravezi pofta nu îţi interzice complet lucrul respectiv. De exemplu poţi mânca prăjituri, însă numai în weekend.

În al doilea rând poftele sunt ceva mental. În loc să îţi repeţi cât de bine ţi-ar fi dacă ai mai mânca o prăjitură ai putea să te feliciţi pentru cât de bine se simte corpu tău pentru că ai mâncat sănătos.

În al treilea rând evita ca întreaga ta viaţă să se învârtă în jurul mâncării. Mănânci ca să trăieşti şi nu invers. Mâncarea este ceva necesar ca să ai energie să te ocupi de altceva. Aşa că găseşte-ţi lucruri plăcute de făcut care să nu implice mâncare sau băutură.

Nu vă îndoiţi, mâncatul compulsiv provoacă obezitate şi adesea ai nevoie de un specialist ca să ieşi din acest tipar de gândire şi de viaţă.

, ,