Trucul ca să fierbi oul perfect de fiecare dată

Oul perfect este cel care îţi iese exact atât de tare cât vrei să fie. Gusturile nu se discută aici. Unii le mănâncă foarte tari, nu ar suporta să vadă albuşul gelatinos. Alţii le mănâncă atât de moi încât au nevoie de suport special de ou. Ca să nu mai spunem că le fierbi diferit în funcţie de cum vrei să le foloseşti în reţete. Una este să fierbi ouă colorate de Paşte, alta este să fierbi ouă pentru maioneză şi alta ca să faci ouă umplute.

Cum faci ca să îţi iasă oul exact cum îţi place? Paşi pentru fierberea oului:

– ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Asta mai ales dacă vreţi să nu vi se spargă coajă. Le puteţi ţine un pic în apă caldă sau să le scoateţi din frigider cu jumătate de oră înainte de a le fierbe.

– nu le adăugaţi în apă atunci când apa deja fierbe. Este bine să le adăugaţi de la început.

– contează câtă apă aveţi în oală. Cel mai bine este să puneţi suficientă cât să le acopere cu 2 cm, însă nu mai mult de atât.

– dacă fierbeţi mai multe ouă atunci nu le puneţi unele peste altele. Este bine să aveţi întotdeauna un singur strat. Puteţi schimba oala ca să aveţi una mai mare sau să fierbeţi ouăle în mai multe transe.

– dacă vreţi ouăle tari nu le fierbeţi atât de mult încât să apară acel strat verde albăstrui din jurul gălbenuşului.

– ouăle nu se fierb ţinându-se pe flacăra toată perioada. La început daţi focul tare ca să înceapă apa să fiarbă. Când fierbe apa puneţi un capac şi închideţi focul. Lăsaţi aşa mai multe minute, până când sunt gata, în funcţie de cât de tari le vreţi. Se lasa 3 minute ca să fie moi, 6 minute ca să fie medii şi 10 ca să fie tari.

– când le scoateţi le ţineţi un pic în apă rece, altfel vor continua să se gătească. În plus, astfel vă asiguraţi că sunt uşor de curăţat.

De ce nu îţi ies ouăle fierte la fel de fiecare dată

Am văzut care sunt paşii, însă să ştiţi că şi în cazul în care îi respectaţi nu puteţi fi siguri că vă va ieşi exact la fel de fiecare dată. Pentru că sunt mulţi factori care intră în ecuaţie:
– cât de mari sunt ouăle şi ce temperatura au
– care este temperatura din casă
– care este cantitatea de apă pe care o folosiţi
– cât de repede începe să fiarbă apă
– ce fel de oală folosiţi şi cât şi cum menţine ea căldura după ce închideţi focul
– la ce altitudine vă aflaţi

Aşa că nu este de mirare că am vrea să fim capabili cumva să aruncăm un ochi în interior ca să ne dăm seama că este exact momentul în care să scoatem ouăle. Şi atunci vor fi exact cum ne plac nouă. Dacă s-ar putea…!

Acum puteţi cumpăra un astfel de instrument şi pe gastropedia.ro. Comanda aici timer-ul pentru oua:

Ei bine, se poate. Putem folosi un timer pentru ouă. Şi el îşi va schimba culoarea ca să ne arate când să le scoatem. Este ca şi cum am privi interiorul oului, lăsând coaja intactă. Vedeţi mai jos o demonstraţie:

Iar acum puteţi cumpăra un astfel de instrument şi pe gastropedia.ro. Comanda aici timer-ul pentru oua:

Sursa foto

, ,