
Cum se gătește broccoli
Ca orice fost copil mofturos îmi este destul de dificil să introduc alimente noi în dieta mea, mai ales legume. Şi, cu toate că am mai mâncat broccoli din când în când, fie pe pizza, fie în salate, nu pot trece peste o sfială iniţială care mă face să nu ştiu cum să abordez broccoli.
Aşa că m-am hotărât să iau taurul de coarne şi să fac din prepararea broccoliu-lui ceva cât se poate de comun. Voi începe cu primul pas: cum alegi broccoli şi cum îl pregăteşti.
Cum alegi broccoli
Am aflat că nu este deloc dificil să îl alegi. Trebuie să ai grijă că florile sale să aibă o frumoasă culoare verde, uniformă, fără puncte galbene sau maronii. Odată adus acasă, broccoli ar trebui să reziste în frigider o săptămână, fără să se strice. Deci avem timp suficient ca să îl punem în mai multe feluri de mâncare.
Cum pregăteşti broccoli
Există foarte multe modalităţi de a folosi broccoli în mâncare. El poate fi mâncat ca atare, crud, în salate. La fel cum poate fi consumată şi conopida. Mai poate fi şi fiert, prăjit, făcut la cuptor. Ba chiar şi pe grătar!
Se începe prin a tăia bucheţelele de broccoli cât mai aproape de tulpina şi a le separa, astfel încât fiecare să poată fi mâncată dintr-o înghiţitură. Tulpina nu se aruncă, pentru că şi ea este foarte bună. Se taie şi ea în bucăţi mici. Pentru a se face, tulpina ia mai mult timp, aşa că este bine să o puneţi într-un castron separat.
Broccoli fiert
Pentru a fierbe broccoli ai nevoie de foarte puţin timp. Vrei ca ele să rămână încă crocante, ceea ce le face foarte plăcut de mâncat. Se pune la fiert o oală mare cu apă. Se adăugă sare. Când apa fierbe se pun bucăţelele de broccoli. Se lasă un minut, un minut jumătate şi apoi se scot din apă cu o paletă. Este de preferat să le puneţi imediat într-un vas cu apă cu gheaţă, altfel vor continua să se facă şi după ce le-aţi luat de pe foc. Repetaţi operaţiunea şi cu bucăţile de tulpină, însă de data aceasta le lăsaţi 2 minute.
Făcut astfel, este foarte bun în salate.
Broccoli la aburi
Alimentele gatite la aburi îşi păstrează cel mai bine proprietăţile. Poţi găti broccoli la aburi punând pe foc o oală mare cu apă. Când ea fierbe pui deasupra broccoli într-o strecurătoare pentru gătit la aburi. Şi acoperi totul cu un capac. Ar trebui să fie gata în 4-5 minute.
După ce le scoţi le poţi consuma imediat, cu un pic de ulei de măsline şi condimente.
Broccoli sote
Pentru a face broccoli sote ai nevoie de o tigaie mare pe care să o ungi cu un pic de ulei. Adaugi când este încinsă bucăţile de broccoli şi le amesteci bine, astfel încât să se acopere şi ele cu ulei. Le adaugi un pic de sare şi le ţii în jur de un minut. Ca să iasă bine este important ca broccoli să nu aibă multă apă.
Broccoli la cuptor
Începi prin a da drumul la cuptor, să fie încins. Este important ca broccoli să nu aibă apă. Acoperi o tavă cu o foaie de copt. Pui pe broccoli un pic de sare şi ulei. Pui bucăţile de broccoli în tavă, una lângă alta. Se ţin în jur de 25 de minute, până când broccoli devne crocant şi are părţi maronii, caramelizate.
Reţete cu broccoli
Haideţi să vedem câteva reţete în care se poate folosi broccoli. Ca şi conopida, el poate să fie un ingredient în foarte multe feluri de mâncare
Supa: Supa cremă de broccoli și conopidă

Supa crema de broccoli si conopida
Sufle: Sufle de cartofi cu broccoli

Sufleu de cartofi
Paste: Paste cu somon și broccoli

Paste cu somon si broccoli
Pate: Pate vegetarian din broccoli

Pateu de broccoli
Chifteluţe: Chifteluțe din broccoli și pesmet

Chifteluțe cu broccoli