Cum să găteşti mai uşor când este foarte cald afară

Vara este foarte dificil să găteşti. Şi dacă avem aer condiţionat şi hota căldura pare să fie insuportabilă. Chiar şi la nivel de idee. Aşa că ne schimbăm cu siguranţă modul de a mânca. Cum însă nu putem să ne hrănim numai cu salate trebuie să şi gătim. Cum să o facem ca să ne fie cât mai uşor?

Există câteva lucruri care cu siguranţă te pot ajuta:

Găteşti seara târziu sau dimineaţa devreme

Acestea sunt singurele ore în care poţi sta relaxat cu geamurile deschise şi perdelele trase, astfel încât mirosul de mâncare să nu inunde întreaga casă.

De câte ori vrei să faci ceva mai complicat care ar necesita cuptorul sau o perioadă lungă de fierbere, alege să nu te apuci de ele cât timp soarele încinge totul.

Găteşti cantităţi mai mari şi congelezi

Planificarea ajuta enorm vara. Pentru că vrei să ai cuptorul sau aragazul cât mai puţin deschise. Asta înseamnă să găteşti cât mai rar.

Poţi opta să fierbi un pui la începutul săptămânii şi apoi să îl împarţi între salate, ciorbe şi friptura alături de o garnitură rapidă, cum ar fi cuşcuş.

Contează enorm şi aparatura

Tine mereu capacul pe oală pentru a scurta timpul şi nu împrăştia aburul. Este foarte simplu de făcut şi impactul este mai mare decât ai crede

Este mai bun un aragaz/cuptor electric pentru că împrăştie mai puţină căldură. Desigur, asta nu înseamnă că le schimbi din acest motiv, însă este foarte bine să ştii asta când vei dori să îţi cumperi unele noi.

Cumpără o hotă care elimină aburul afară. Ar fi bine şi dacă ai avea aragazul/cuptorul lângă fereastră, astfel încât aerisirea să fie mai uşoară.

Foloseşte o oală sub presiune pentru mâncărurile care trebuie să fiarbă mai mult. O oală sub presiune poate reduce timpul la jumătate.

Dacă ai apărat cu microunde foloseşte-l pentru a încălzi tot ce este de încălzit.

Ce să găteşti

Găteşti mâncăruri care cer ca focul să fie cât mai puţin aprins sau chiar deloc.
Supe reci

Supe raw de vară


Salate

Salata usoara de vara


Deserturi fără cuptor

Fursecuri fără coacere cu fulgi de ovăz


Mancarui rapide. De exemplu găteşte linte în loc de fasole, quinoa în loc de orez, peşte în loc de pui/porc/vită.

Quinoa cu creveti

Sursa foto

, ,