Cum se face corect bulionul de roșii. Trucul marilor bucătari

Gospodarii deja au început să pregătească toate conservele pentru iarnă. Astăzi îți explicăm cum se face corect bulionul de roșii. Dacă urmezi aceste sfaturi, va rezista fără probleme peste iarnă și va rămâne gustos.

Dacă ai norocul să găsești niște roșii coapte și crescute corespunzător, este și păcat să nu profiți de ocazie. Cumpără mai multe, ca să te poți bucura apoi de aroma lor savuroasă și în lunile următoare.

Rețeta tradițională de bulion include roșii, sare grunjoasă, țelină și hrean. Însă, există niște greșeli care îți pot strica preparatul, dacă nu ții cont de trucurile marilor bucătari.

Cum se face corect bulionul de roșii

Îl poți folosi în diverse preparate, de la paste până la tocănițe și ciorbe. Este un ingredient versatil și sănătos, dacă este preparat în casă, fără conservanți chimici. Pentru fiecare 6 kilograme de roșii coapte, vei avea nevoie de 2 tije de frunze de țelină, o bucată de hrean și 3 lingurițe de sare grunjoasă. 

După ce se spală foarte bine roșiile și se scoate partea albă, se taie în sferturi. Se dau prin mașina de tocat, folosind acel dispozitiv special pentru coji și semințe, apoi se pune acest suc într-un vas cu fundul gros. Este recomandat să fie un tuci sau un vas de care nu se lipește mâncarea.

Focul trebuie să fie neapărat mediu. După ce pui bulionul de roșii la fiert, adaugi și frunzele de țelină, hreanul și sarea. Se amestecă totul bine și se lasă la fiert până când consistența este una potrivită preferințelor tale. Atenție, însă! Pasta nu trebuie să fie nici prea lichidă, nici prea groasă, căci se mai întărește după răcire.

Trucul marilor bucătari pentru un bulion perfect

Este simplu, la îndemâna oricui, dar dacă nu ții cont de el, riști să rămâi fără conservele pentru iarnă. După ce bulionul a fiert cât trebuie, se scot frunzele de țelină și hreanul. Apoi se lasă câteva minute să se odihnească și se pune în sticle sau în borcane spălate și uscate bine.

Atenție mare! Pasta trebuie să fie suficient de fierbinte, iar capacele trebuie să se închidă ermetic! Dacă nu sigilezi cum trebuie borcanele, aerul care pătrunde în interior strică pasta de roșii, cu timpul. 

Un alt truc secret pe care îl folosesc marii bucătari este următorul: se iau sticlele sau borcanele, după ce s-au umplut, se pun într-un vas cu un prosop pus pe fundul vasului, se adaugă niște apă până aproape de capac (să nu atingă capacul sau să îl depășească), și se lasă așa la fiert bain-marie pentru încă o jumătate de oră, din momentul în care fierbe apa.