Cum se rumenesc legumele la cuptor fără greşeală

conopida-rumenita
Ne dorim ca legumele la cuptor să fie crocante, însă nu arse şi să îşi păstreze întreaga savoare. Însă cum să facem ca să le obţinem? Nu vrem nici să se frigă în prea mult ulei, nici să se înmoaie în prea multă apă. Mai jos aveţi un ghid complet pentru legume făcute la cuptor.

Ocoliţi cea mai mare greşeală

Ţi s-a întâmplat să faci legume la cuptor şi să nu iasă deloc pe placul tău? Au fost mult prea moi, puteai la fel de bine să le faci la abur? Atunci cel mai probabil ai îngrămădit mult prea multe legume într-o tavă mică. Ca legumele să se rumenească şi să rămână tari este nevoie să rămână spaţiu între ele, să nu se atingă unele de altele. Aşa că nu îngrămădi prea multe în tavă. Mai bine le faci în mai multe tranşe, dacă ai nevoie de o cantitate mai mare. În acest fel îşi vor păstra marginile crocante şi parcă un pic caramelizate, cu un gust mai dulce.

legume-rumenite

Cum se fac legumele la cuptor pas cu pas

Preîncălzeşte cuptorul. În general legumele se fac bine atunci când cuptorul este dat la temperatură mare. Roşiile, care sunt mai delicate, necesita o temperatură medie. Ia cam 20-30 de minute să faci legume la cuptor.

Pregăteşte legumele. Legumele se curăţa şi se taie în bucăţi mai mari, cam de un deget, doua. Morcovii, dacă sunt micuti, pot să fie puşi întregi. Dovleacul se curăţa de coajă şi de sâmburi. La varza de Bruxelles se îndepărtează frunzele de deasupra care nu arată bine şi se taie partea mai lemnoasa. Pune legumele pregătite în tavă.

Condimente şi ulei. Odată puse în tavă este momentul să adaugi condimente şi ulei. Foloseşte un ulei care suporta temperaturi înalte şi stropeşte întreaga suprafaţă. Adaugă condimente. Cele mai comune sunt sare şi piper proaspăt măcinat. Dar poţi adăuga şi ierburi, cum ar fi rozmarin. Unii preferă chiar să le îndulcească cu un pic de miere. Amestecă bine, ca să se împrăştie pe întreaga suprafaţă a legumelor. Apoi ai grijă ca acestea să fie aşezate în tavă într-un singur strat.

Pune la cuptor. Cam în 20-30 de minute de stat la cuptor legumele sunt gata. Unele iau un timp mai îndelungat însă, cum ar fi dovleacul. Este bine să le verifici din când în când. Sunt gata atunci când furculiţa pătrunde în ele, iar suprafaţa este un pic maronie.

legume-rumenite

Video

Vrei să faci mai multe tipuri de legume în acelaşi timp? Atunci trebuie să le pregăteşti astfel încât să fie gata simultan. Primul lucru de care ai nevoie este o tigaie mare, preferabil din tabla. Taie legumele astfel încât cele care se fac în mai mult tip (morcovii) să fie în bucăţi mai mici şi cele care se fac în mai puţin timp (conopida) în bucăţi mai mari. Urmăreşte video pentru a vedea cum

Sursa foto: 1, 2, 3

, ,