Cum se te comporţi eco în bucătărie


Fie că vrei să mai reduce facturile, pentru că multă apă, energie, gaz consumate se vor vedea imediat şi în bugetul tău, fie că ţii mult la planetă şi nu vrei să foloseşti mai multe resurse decât este necesar, uite câteva idei care îţi reduc consumul:

Energie

Aparatura nouă. Dacă ai aparatura veche, de 10-15 ani, este bines a ştii că aceasta consuma mult mai multă energie. Cam cu 60% mai multă decât cea nouă.

Frigiderul ţinut la umbră. Cu cât frigiderul este ţinut mai la umbră, cu atât el alre nevoie de mai puţină energie ca să funcţioneze optim.

Frigiderul umplut. De fiecare dată când deschizi frigiderul el se umple cu aer cald şi trebuie să lucreze mai mult ca sa-l răcească iar. Dar dacă frigiderul este plin, va avea mai puţin aer de răcit.

Frigiderul curăţat regulat. Nu în fiecare săptămână. Însă o dată la 4 luni ar trebui să fie curăţat pentru un consum optim.

Gaze

Pentru încălzit mâncarea poţi folosi cuptorul cu microunde, dacă ai. Este mult mai eficient.

Foloseşte oală sub presiune pentru alimentele care cer o perioadă lungă de fierbere.

Pune întotdeauna capacul pe oală atunci când vrei să fierbi ceva. Se va face mai repede şi vei consuma mai puţin gaz.

Nu umbla mai mult decât necesar la cuptor când găteşti. Ca să nu pierzi căldură.

Găteşte o cantitate mai mare şi păstrează în congelator surplusul.

Apă

Ai grijă să nu existe în casa robineţi din care picura apă.

Cumpără o maşină de spălat vase. Studiile au arătat că reduci astfel consumul de apă în bucătărie chiar cu până la jumătate.

Dacă nu foloseşti maşina de spălat spală vasele imediat, ca să nu se întărească murdăria. Sau umple chiuvetă cu apă şi lasă-le la înmuiat. Desigur, asta presupune că nu le-ai pus în chiuvetă cu tot cu resturi. Brrr…

Mâncare

Nu cumpără şi nu găti mai multă mâncare decât este necesar. Dacă ai mai multă învaţa să congelezi mâncarea, să refoloseşti resturile de mâncare.

Gunoiul este esenţial. Încearcă, pentru o săptămână, să produci cât mai puţin gunoi. Vei vedea că asta îţi va schimba şi obiceiurile de consum.

Reciclează. Ţara noastră nu sta deloc bine la capitolul reciclare. Însă uneori e bine să te interesezi. Unele supermarketuri oferă locuri special în care poţi pune sticlă, plasticul. Sau pune-le deoparte pentru persoanele care mai strâng materiale ce se pot recicla. La mine la bloc vin în fiecare noapte.

Sursa foto

, ,