Daca nu reusesti sa slabesti sau sa te mentii la o greutate constanta, daca imediat dupa masa te simti obosit sau la un anumit interval destul de scurt ti se face din nou foame este posibil sa consumi prea multe alimente cu indice glicemic ridicat. O proprietate pe care tindem deseori sa o neglijam, dar care poate avea numeroase efecte negative asupra sanatatii noastre.
Ce reprezinta indicele glicemic si care este clasificarea alimentelor in functie de acest factor?
Indicele glicemic (IG) reprezinta o modalitate de clasificare a carbohidratilor dintr-un aliment, in functie de viteza cu care acestia ajung in sange si se transforma in glucoza. Fiecare produs are un indice glicemic de la 0 la 100, considerandu-se ca alimentele cu IG mare duc la un exces energetic si la o secretie de insulina foarte mare.
Un aliment cu o valoare mai mica de 55 are un indice glicemic scazut, intre 56 si 69 un indice mediu, in vreme ce o valoare de peste 70 este atribuita alimentelor cu indice glicemic ridicat.
Alimentele cu indice glicemic scazut
Atunci cand alimentele au un indice glicemic scazut, nivelul zaharului din sange si a insulinei creste treptat, ceea ce ne fereste de unele manifestari neplacute sau de cresterea riscului aparitiei unor afectiuni mai grave.
Separe ca studiile in domeniu au demonstrat ca alimentele cu un IG scazut imbunatatesc si nivelul lipidelor si al glucozei si prezinta multe alte beneficii asupra sanatatii:
– Ajuta la mentinerea greutatii constante.
– Sunt recomandate si pentru cei care se confrunta cu diabet zaharat.
– Regleaza nivelul de colesterol si creste rezistenta organismului.
– Mai multe cercetari au aratat ca persoanele care au urmat multi ani o dieta bogta in alimente cu indice glicemic scazut au inregistrat o scadere semnificativa a riscului de a dezvolta diabet de tip II, boli cardiovasculare sau degenerare maculara asociata inaintarii in varsta.
– Femeile care au optat in timpul sarcinii pentru o dieta cu alimente cu indice glicemic scazut au luat mai putin in greutate.
Alimente cu un indice glicemic scazut si mediu: secara 34, nuci 15, broccoli 15, conopida 15, portocale 44, capsune 40, kiwi 53, ciocolata 49, struguri 45, mere si pere 38, morcovi 30, cirese 22, ciuperci 10, ciocolata amara 22, fulgi de ovaz 40, miere 55, arpacas 25, produsele cu aluat de placinta 59, paine din cereale integrale 50, ovaz 55, banane 54, ananas 66, paine neagra 51, mazare 15, inghetata 61, pizza 60, ananas 66, zahar 68.
Alimente cu indice glicemic ridicat
Odata consumate, aceste alimente sunt usor de digerat, cauzand fluctuatii ale insulinei si ale nivelului de zahar din sange. Din acest motiv apare oboseala, senzatia de foame la un interval de timp redus, specialistii sustinand ca exista multe ale efecte negative ale consumului indelungat de alimente cu indice glicemic ridicat.
– Cresc riscul aparitiei aterosclerozei.
– Pot duce la afectiuni ale rinichilor, mai ales atunci cand avem o perioada lunga o dieta bazata pe alimente cu IG mare.
– Un studiu realizat in Sydney, Australia sustine ca mesele bogate in paine alba si cereale cresc riscul diabetului, a bolilor cardiace si chiar a cancerului.
– Dieta bogata in astfel de alimente creste cu 42% riscul degenerarii maculare asociata varstei, sustin specialistii.
Cu toate astea, in anumite zone de pe glob, cum ar fi Peru sau Asia, oamenii mananca alimente cu indice glicemic mare, dar fara a se confrunta foarte des cu obezitate sau diabet. Se pare ca asiaticii si sud americanii mananca si foarte multe fructe si legume, alimente care ar scadea efectul alimentelor cu IG mare. Asadar, putem concluziona ca solutia unui stil alimentar sanatos este tocmai echilibrarea dietei si in ceea ce priveste aceste alimente.
Alimente cu indice glicemic mare: gogoasa 76, orez alb 72, curmale 103, pepene verde 72, pastarnac 97, cartofi fierti 88, cartofi prajiti 78, cartofi copti 95, paine din faina alba 90, lapte de orez 85, bere 110, limonada 70, faina alba 90.