Planta minune din bucataria noastra

Primavara dar nu numai,  ne confruntam de obicei cu o scadere a nivelului vitaminelor si mineralelor din organism, motiv pentru care sunt indicate curele intensive cu legume si fructe. Alaturi de alte cruditati, patrunjelul poate remedia diverse carente si putem sa o numim fara a exagera planta minune din bucataria noastra.

Stiati ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia, portocala sau varza?

In plus, contine A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E, ceea ce face  consumul de patrunjel sa fie un cocktail de vitamine pentru organism. De asemenea, este o sursa importanta de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide si flavonoizi.

 

Ce efect are consumul de patrunjel pentru organism?

Continutul bogat de vitamina A si C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifica ficatul, stimuleaza activitatea vezicii biliare, fluidifica secretiile, antispastic, intareste sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenereaza peretele vascular, mentine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace si asigura o buna functionare a aparatului genital.

Daca aveti nevoie de fier consumati patrunjel, pentru ca acesta contine mai mult fier decat spanacul si mai mult fluor decat orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi puternice.

Cum putem consuma patrunjelul?

In salate, in sucuri, in mancare, in combinatii cu diverse alimente (carne, branza, paste, iaurt, etc) adaugat proaspat la final in mancare si nu doar ne va ajuta organismul sa se revigoreze dar, aroma lui cu siguranta va imbata papilele gustative.

Daca v-ati convins de beneficiile patrunjelului pentru organism, dar nu aveti nici o idee de reteta pentru o cura  cu patrunjel,  noi v-am pregatit doua retete care sa va ajute.

Tabbouleh salata

I. Salata Tabbouleh este una dintre cele mai faimoase salate libaneze. Si nu intamplator. Pentru ca este o super salata, aromata, racoritoare si sanatoasa.