Bame cu pulpe pui la cuptor

Bamele sunt legume care se consuma mai ales in Orientul Mijlociu, Africa si mai nou in Europa.

Sunt sarace in proteine si hidrati, dar compenseaza prin bogatia de vitamine:A;B;C; magneziu, calciu.

Sunt recomandate in diete fara grasimi.

Se pot consuma ca fel principal cand sunt gatite cu carne sau ca o garnitura la  carne.

Deoarece se gasesc foarte rar in stare proaspata,  vom gati o mancare cu bame congelate care sunt la fel de gustoase ca cele proaspete.

Continand acel suc lipicios, bamele proaspete se gatesc usor daca stim cum sa eliminam acest lucru mai putin agreabil de gospodinele care le evit a le gati ( se vor tine in bors cu putin otet cca 30 minute, apoi clati bine cu apa rece urmand a fi preparate )

Ingrediente bame cu pulpe pui la cuptor ( ptr 4 persoane )

1 punga bame congelate de 1kg

4 pulpe pui ( taiate in doua obtinandu-se 8 bucati )

1 ceapa

4 catei usturoi ( taiati feliute )

100 ml ulei ( pentru sotat ceapa si usturoiul )

200 ml suc de rosii ( sau 3 linguri pasta rosii )

100 g masline naturale

50 ml vin alb

2 linguri de otet + 4 linguri bors ( pentru a elimina acel suc lipicios pe care il contin bamele )

sare, piper

1/2 legatura patrunjel proaspat ( pentru decor )

Cum vom face bame cu pulpe pui la cuptor

Intr-o tigaie de teflon vom pune uleiul la incins, apoi ceapa tocata marunt si usturoiul amestecand mereu cu o spatula.

Cand acestea s-au inmuiat adaugam bamele congelate ( fara a le dezgheta inainte ), lasandu-le sa se caleasca foarte putin ( fara a adauga apa deoarece se lasa de la bamele congelate )

Adaugam  sucul de rosii, piperul si sarea lasand sa dea cateva clocote ( cam 10 minute ).

Intre timp pregatim pulpele.

Le spalam cu apa calduta, curatam de eventualele tuleie si taiem in doua ( obtinandu-se 8 bucati ) apoi condimentam cu sare si piper.

In alta cratita de teflon cu putin ulei ( 50 ml ) punem pulpele la prajit ( atat cat isi vor face o culoare galbui- maronie ), intorcandu-le pe ambele parti.

Transferam bamele gatite pe jumatate intr-un vas Jena dreptunghiular, adaugand si pulpele deasupra.

Vom turna vinul alb, adaugam maslinele naturale si introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute atat cat sa-si mai faca o fata pulpele si sa fie mai crocante.

Deoarece in mancarea de bame avem masline, nu va mai fi nevoie de sare.

Dupa ce scoatem din cuptor, decoram mancarea de bame cu patrunjel verde proaspat tocat fin.

Aceasta se  poate servi cu paine prajita si  cu 3-4 linguri  de piure cartofi alaturi.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto