Caise prajituri

Ele sunt celebrele caise prajituri ale copilariei, de care sigur ne amintim cu nostalgie, atunci cand petreceam frumoasele vacante la bunici.

Acum mai nou se gasesc si in cofetarii , fiind cautate cu mare succes pentru diferite reuniuni sau pe mesele de sarbatoare.

Dar nimic nu se compara cu o prajitura facuta in casa.!

Vom face un aluat de caise prajituri care este destul de simplu, respectand reteta intocmai, cu ingrediente usor de procurat.

Ingrediente caise prajituri

3 oua

1 cana zahar ( cana obisnuita de ceai )

1 cana ulei ( aceeasi cu care se masoara zaharul )

1 lingurita amoniac ptr prajituri ( stint cu otet sau zeama de lamaie )

700 g faina alba ( atat cat cuprinde … mai mult sau mai putin, sa fie un aluat ca la cornulete usor de modelat )

un praf de sare

Pentru umplutura caise prajituri

Se poate folosi orice umplutura dorim: nutela. gem prune, o crema de unt si cacao etc…

La aceasta reteta, am folosit urmatoarea crema din:

1 pachet unt 85% grasime

200 g zahar tos pudra

50 g cacao

1 esenta rom

miezul de aluat de la caisele scobite

2 pliculete zahar vanilat

Cum se face crema pentru umplutura caise prajituri

Intr-un bol de plastic, punem untul ( la temperatura camerei ) impreuna cu zaharul pudra si cel vanilat, mixand bine pana vom obtine o spuma de unt,

Adaugam peste spuma de unt cacao, mixand la o treapta mai joasa ( pentru a nu se imprastia pe parti ) pana se va incorpora bine.

Se pune esenta de rom si miezul de aluat sfaramat cu furculita de la caise, amestecand de data aceasta cu o spatula, pana se obtine o crema omogena.

Castronul cu crema se va da la rece ( pentru a se intari putin untul ) apoi se vor umple caisele scobite.

Glazura pentru caise prajituri

200 ml apa ( pusa in doua boluri separate 100+ 100 ml apa )

1 lingura colorant galben ( dizolvat in 100 ml apa intr-un bol separat )

1 lingura colorant rosu ( dizolvat in 100 ml apa  intr-un bol separat )

2oo g zahar ( cantitatea de zahar pusa in doua boluri a cate 100 g fiecare )

Cum se fac caise prajituri

Punem ouale intregi intr-un bol impreuna cu zaharul tos, mixandu-le pana devin o spuma albicioasa si cresc in volum.

Adaugam uleiul, amoniacul stins cu otet, amestecand bine pana se vor incorpora in spuma de oua.

Faina se adauga in ploaie ( atat cat este necesara pentru a se forma un aluat  ca de cornulete, usor de modelat ), framantandu-se cu ajutorul mainilor.

Apoi se va lasa la odihnit pentru cca 20 minute la temperatura camerei.

Intre timp pregatim tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt.

Din aluatul obtinut vom face batoane, pe care le vom taia  groase de cca 5cm, dand fiecarei bucati forma de sfera.

Le punem in tava deja pregatita la o distanta de 4-5 cm intre ele.

Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 25-30 minute ( cat sa capete o culoare galbuie … nu aramie ).

Dupa ce se racesc, cu ajutorul unei lingurite sau un dispozitiv de curatat casuta seminte fructe, le scobim mijlocul, iar miezul de aluat il vom pastra pentru umplutura caise.

Umplem fiecare jumatate de caisa prajitura cu crema racita, apoi le unim, urmand a fi glazurate prin colorant alimentar si zahar tos.

Le dam prin colorantul pregatit in boluri, pe fiecare parte separat (una rosie, una galbena … nu prea mult, deoarece absorb mult lichid ), apoi separat prin zahar tos ( pregatit in boluri separate pentru a nu se amesteca culorile in zahar ).

Se pot consuma dupa 2-3 ore pentru ca devin foarte fragede dupa glazurare.

Ca sa fie mai apetisante si sa semene cu o caisa fructa, le vom decora cu cate o frunzulita de buxus ( gard viu in permanenta verde atat iarna cat si vara ).

 

POFTA BUNA !!!