Caracatita fripta cu rosii cherry si orez

Ingrediente:
• 500 gr caracatita proaspata (poate fi si congelata)

• 6 cozi creveti mari nedecorticati

• 100 gr orez

• 8-10 roshii cherry asortate

• 4 catei de usturoi in coaja

• 1 lamaie

• 3 linguri ulei de masline extravirgin

• 2 frunze de dafin

• Cateva boabe piper negru

Sosul de vin pentru orez :

• 1 cub unt

• 1 lingura ulei de masline

• 1 lingura zeama de lamaie

• cateva fire marar

• 2 catei usturoi in coaja

• 4 linguri otet de vin

• 25 ml vin alb

• Sare, piper.

Pentru marinat:

• 1 lamaie

• 3 linguri ulei de masline extra virgin

• 3 catei usturoi, in coaja

• 1 legatura de patrunjel

• 50 ml vin rosu sec

• 25 ml otet balsamic

• 1 lingura sos de soia

• 1 lingura sos de stridii (optional)

• 1 lingurita oregano uscat

• 1 lingurita miere(optional)

• 2-3 felii ardei iute daca se doreste mai picant

Mod de preparare:

 

Daca va este dor de aromele mediteraneene si sunteti cu gandul la vacanta, va propun o caracatita fripta, pregatita ca in tavernele grecesti sau in restaurantele portugheze.

 

 

 

1.   Cu un cutit mic ascutit se despica cu grija crevetii pe spate si se scoate intestinul, dupa care se spala bine.Daca nu aveti dexteritatea necesara decorticati crevetii si apoi scoateti-le intestinul.

2.   Caracatita se spala bine, se scurge si se pune la fiert in 300 ml apa pentru aproximativ 45 minute la foc mediu impreuna cu foile de dafin, doi catei de usturoi in coaja usor striviti, o jumatate lingurita de sare si  cateva boabe de piper.

3.   Dupa ce caracatita a fiert (se incearca cu varful furculitei, care trebuie sa patrunda in pulpa de caracatita relative usor) se scoate si se lasa putin la racit,apoi se curata sub un jet de apa de surplusul de piele.

4.   Pentru marinata: se pune intr-un vas zeama de lamaie, uleiul, de masline, usturoiul strivit in coaja, mararul usor tocat, otetul balsamic, vinul, sosul de soia, sosul de stridii, lingurita de miere, ardeiul iute, un praf de sare si piper. Se adauga caracatita si crevetii in  marinata, apoi se acopera bolul cu o folie de plastic si se pentru aproximativ doua ore in frigider, intorcand ocazional caracatita pentru a se marina uniform.

 

 

5.   Intr-o oala se pune la fiert orezul si se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj.In acest timp intr-o tigaie mica se pune putin unt, o lingura de ulei de masline, 25 ml vin alb, doi catei de usturoi striviti usor,mararul tocat, 4 linguri otet, zeama de la o jumatate de lamaie si se lasa la foc pentru 6-7 minute. La servire, orezul se pune intr-un bol separat, peste care se pun cateva linguri din sosul de vin  pregatit si se orneaza cu marar proaspat.

6.    Inainte ca orezul sa fie gata, se scot caracatita si crevetii din marinata si se scurg bine(puteti folosi un prosop de hartie).Intr-o tigaie larga, se incing cateva linguri  de ulei de masline si se adauga caracatita impreuna cu trei catei de usturoi in coaja usor striviti. ( crestati usor tentaculele in zona mai groasa pentru a se frige mai bine). Se frige caracatita pentru aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Se adauga crevetii, rosiile cherry intregi si o jumatate de lamiae taiata in doua sferturi.Se asezoneaza cu sare si piper. Se mai lasa pentru cateva minute la foc mediu, iar la final  se mai stropeste cu putina zeama de lamaie si putin ulei de masline.

 

 

7.   Caracatita fripta se serveste fierbinte impreuna  cu roshiile cherry , orezul si  crevetii alaturi de un Vinho Verde sau un alt vin frizzante.