Castraveciori in saramura

Nu trece vara fara sa punem niste castraveti la murat in saramura, deoarece cand facem piata acestia ne ” sar” imediat in privire.

Castravetii in saramura sunt preferati mai mult vara decat cei la otet, acestia avand beneficii nutritionale vaste:

  • previn cancerul de colon
  • tin sub control flora intestinala
  • ajuta la digerarea diferitelor mancaruri, in special de carne
  • contin minerale, fier, magneziu… etc

Vom face o reteta de castraveti la saramura, respectand reteta bunicilor,….a mamelor, si sigur va fi cea mai buna, deoarece tot ce este traditional este de valoare si se transmite din generatie in generatie.

Ingrediente castraveciori in saramura ( ptr vara )

Pentru un borcan de sticla cu capacitate de 3l, dar cantitatile si vasul care se va folosi se pot modifica dupa preferinta.

1,5 kg castraveciori mici ( indicat ar fi sa fie cumparati din piata de la micii producatori )

1l apa ( daca mai trebuie se mai poate adauga )

1 lingura de sare grunjoasa neiodata ( speciala ptr muraturi… la 1 l de apa/ 1 lingura sare grunjoasa)

3-4 catei usturoi

1 morcov

1 ardei iute

marar ( doar bete ( crengute ), deoarece sunt mai aromate )

cateva frunze de visin ( ptr aroma )

1 radacina hrean ( optional )

Cum se pregatesc castravetii in saramura ( ptr vara)

Castravetii se vor spala, apoi se pun intr-un vas incapator, in care turnam apa calduta cu sare pentru cca 1 ora( pentru  a se elimina din substantele cu care au fost stropiti  si de a ramane tari dupa ce se vor mura).

Intre timp pregatim ingredientele pentru saramura, pe care le spalam, curatam de coaja ( morcov, usturoi, hrean .. )

In borcanul de sticla (3l) pregatit, vom aseza pe fundul vasului bete de marar, morcov taiat rondele, cate un catel de usturoi,  incepem sa asezam castravetii, urmand alternativ cu restul de ingrediente.

La final, deasupra castravetilor punem frunzele de visin, apoi apa pe care am clocotit-o separat cu sarea ( apa curata nu cea in care au stat castravetii ).

Lasam borcanul afara pentru 2 zile, apoi vom “vantura” saramura ca sa ramana limpede ( sa nu-si schimbe culoarea ).

Pentru a preveni acrirea prea tare a castravetilor, ii vom da la rece intr-un loc racoros sau in frigider.

Castravetii in saramura se pot consuma la friptura de orice fel de carne, macaruri gatite de cartofi, fasole pastai etc…

Acestia se vor consuma de cate ori va fi necesar, dar nu se vor pastra pentru iarna, deoarece procesul de pregatire pentru iarna este cu totul diferit.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto