Ceafa afumata ardeleneasca

Ceafa-afumata- ardeleneasca

Mod de preparare ceafa afumata ardeleneasca

Mai intai  punem cefele in vin rosu sec. Le punem intr-o tava mai adanca si  turnam cca. 300 ml de vin peste ele. Le intorcem pe toate partile si le lasam cca 1 ora la temperatura camerei, pentru maturarea carnii si pentru a aduce o nota acida care taie din senzatia de „gras” a cefei.

Intr-un mojar (sau robot)  punem boabele de ienupar impreuna cu cele de piper negru si verde, semintele de chimen  si sarea grunjoasa pentru a le zdrobi si amesteca.  Adaugam apoi cu boia (paprika) si hasmatucki uscat.

Rotim cefele in tava ca sa fie bine umezite cu vin si sa adere bine condimentele la suprafata lor. Am curatat si zdrobit si usturoiul si am uns bine de tot ceafa de porc cu el.

Cefele condimentate le lasam la rece la  temperatura de 2 – 4 grade celsius timp de 5 zile, in tava. In fiecare zi le  intorcem de pe o parte pe alta si le-am imbaiem cu zeama din tava.

Dupa  ce au trecut cele 5 zile, am scos cefele din marinada si le-am ras usor stratul de condimente cu dosul unui cutit.

Legare ceafa

Am taiat bucati lungi de sfoara si am legat fiecare bucata de ceafa de jur, imprejur cu sfoara.

Inainte de a pune ceafa la afumat atarnam ceafa de porc in pod sau intr-o magazie  unde este mai rece pentru „zvantare” (timp de 24 de ore). Este necesar ca mezelurile maturate-marinate sa fie lasate la uscat o zi inainte de a fi duse la fum.

Afumare ceafa

Ceafa de porc merge la afumat timp de 4-5 zile, la fum rece. Dupa afumare lasam ceafa la aerisit 2 zile in garaj, la rece. Orice afumatura trebuie lasata la aer macar 24 de ore pentru ca fumul ii da un gust intepator foarte puternic. Acesta se estompeaza in timp.

Are o aroma discreta de usturoi si un gust divin!

Savurare placuta!