Cozonac cu cacao

Cozonacul este nelipsit de pe mesele  romanilor, fiind unul din deserturile traditionale a Sarbatorilor Pascale.

Pentru a nu se pierde aceasta traditie de a face cozonac in ” casa “, asa cum faceau bunicile si fac mamele noastre, vom incerca sa respectam reteta intocmai pe care o avem mostenita de la ele.

Pentru reusita unui cozonac, va trebui respectate cantitatile de ingrediente si atunci totul va fi un succes chiar si pentru un incepator.

Ingrediente cozonac cu cacao

( pentru 2 buc cozonac )

1 kg faina

2-3 oua ( depinde de marimea oului )

250 g zahar tos

500 ml lapte cca ( daca mai trebuie, mai adaugam sau nu )

200 g margarina Unirea

100 ml ulei ( pentru uns mainile in momentul rularii aluatului )

100 g grasime ( ar fi indicat pentru uns tavile de cozonac )

60 g drojdie proaspata ( un cub de drojdie ambalat )

4-5 pliculete de zahar vaniat ( dupa gust si cat de aromat dorim )

1 lamaie potrivita ( numai coaja )

1 portocala ( numai coaja )

1 esenta rom ( optional )

1 lingurita rasa de sare

Pentru umplutura cozonac cu cacaua

300 g nuca macinata

200 g zahar pudra

3 linguri cacao

2 albusuri ou  ( batute spuma tare) sau 4-5 linguri de lapte

Cum se face umplutura pentru cozonac cu cacao

Intr-un vas se va pune nuca macinata, zaharul pudra si cacao, amestecandu-le cu ajutorul unei spatula pentru a se amesteca bine ingredientele.

Apoi se va adauga albusul batut spuma sau laptele, amestecand pana  se vor incorpora bine in compoztie.

Daca dorim sa lasam umplutura uscata ( fara a folosi albus spuma ) se poate face acest lucru si va iesi cozonacul la fel de gustos.

Pentru uns suprafata cozonacului inainte de a fi pus la cuptor

1 ou intreg+1 galbenus

1 lingurita de zahar ( pentru a luci suprafata cozonacului)

Se vor bate ouale cu zaharul tos impreuna pana ce vor deveni o spuma, apoi se va unge suprafata aluatului de cozonac.

cozonac_cu_cacao

Cum se face cozonac cu cacao

Mai intai vom cerne faina intr-un vas, pentru a fi la temperatura camerei ( pe care-l vom folosi pana la sfarsit).

Intr-un bol mic se va pune drojdia la dizolvat cu putin lapte caldut si un praf de zahar tos ( laptele sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul ).

Separat in alt bol se va pune 3 linguri de faina  ( din acel 1 kg faina, pentru plamadeala sau asa zisa maia ) peste care se va turna odata de la inceput putin lapte fierbinte, amestecand energic pana ce faina va fi cuprinsa in lichid si sa nu se faca cocoloase.

Cand plamadeala sau maiaua s-a racorit destul ( cat sufera mana ), se amesteca bine cu drojdia dizolvata, amestecandu-se pana se fac basici mari.

Apoi se presara putina faina, se acopera cu un servet curat si se pune la loc cald sa creasca.

In acest timp, inr-un bol punem punem ouale cu sare frecandu-le bine pentru a se mai inchide la culoare ( sa fie un galben -portocaliu ), apoi se adauga zaharul amestecand pana se va topi si va deveni totul o crema albicioasa.

Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina din vas.

Se va amesteca bine impreuna pana ce se va incorpora in aluat, apoi se vor pune ouale batute, laptele caldut impreuna cu aromele  ( coaja lamaie, portocala si zaharul vanilat ).

Se va framanta bine cu mainile cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc.

Se va adauga margarina topita putin cate putin, iar daca aluatul va fi prea tare ( vartos ), se va adauga putin lapte caldut ( pana cand se va simti la mana un aluat mai molicel ),

Aluatul se va framanta foarte bine cu mainile unse cu ulei pentru a se combina aromele intre ele.

Cand vom considera ca aluatul a fost suficient de bine framantat, mai punem putin ulei pentru a aduna aluatul de pe margini spre mijloc.

Vom acoperi vasul cu o fata de masa curata si-l vom lasa la crescut cca 1-2 ore, intr-un mediu caldut departe de  umezeala sau fereastra.

Intre timp, vom pregati tavile de cozonac pe care le vom unge bine cu grasime ( indicat ar fi bine cu grasime ) sau ulei si tapetat “fundul” cu hartie de copt pentru a evita sa se lipeasca sau arde” talpa” cozonacului.

Cand aluatul a crescut se va imparte in doua jumatati.

O parte se va intinde pe blatul de lucru uns bine cu ulei sau grasime cu ajutorul mainilor, apoi se va pune din umplutura obtinuta pe toata suprafata.

Se va rula aluatul strans ( pentru a nu permite sa se imprastie umplutura ) si se pune in tava unsa, la crescut ( dar tot la cald ).

ATENTIE: cantitatea de aluat nu trebuie sa depaseasca jumatate din marimea tavii.

Dupa ce a crescut aluatul  in tava, il ungem cu oul batut ( iar pentru a decora suprafata cozonacului, putem pune bucati mari de nuca sau presara cu zahar tos ), apoi il bagam in cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru cca 1 ora ( fara sa deschidem cuptorul cel putin cca 30 minute, pentru a nu da aluatul inapoi ).

Cand sunt gata copti, cozonacii se vor scoate din forma si lasa la racorit ( dar tot aproape de o sursa de caldura, nu la aer rece ), apoi se vor pudra cu zahar pudra sau lasati asa ca atare, simpli.

TRUCURI SI IDEI

Aluatul se mai poate umple in afara de nuca si cacao cu bucati de rahat multicolor sau cu stafide.

 

POFTA BUNA !!!