Delicatesa culinara, creier gratinat

Creier gratinat

Considerat o delicatesa culinara si servita in restaurantele de lux, creierul de porc, vitel sau miel  are o textura cremoasa si  un gustul dulce.  Este o foarte buna sursa de fier si contine si vitaminele B6 si B12.

 

Ingrediente creier gratinat

800-900 g creier ( vita sau porc )

1 ceapa

1 morcov

2 linguri otet de vin

1/2 frunza dafin

5 boabe de piper

100 g cascaval sau parmezan ras (pentru gratinat)

1/2 lamaie (zeama ptr stropit creierul fiert inainte de cuptor)

2 linguri unt+ 2 linguri pesmet (pentru uns vas la cuptor)

sare

Ingrediene sos pentru gratinat ( dietetic)

50 g faina alba

25 g unt

1/2 l lapte

un praf de nucsoara

sare

Cum se face  sosul pentru gratinat( dietetic, fara rantaj )

Intr-o craticioara de capacitate mica (cel putin 1 l), se va pune laptele la clocotit, adaugandu-se faina care a fost amestecata cu un tel in prealabil cu untul ( la temperatura camerei ), amestecandu-se continuu, asezonat cu sare, praful de nucsoara si lasat sa fiarba  (pana va deveni un sos fluid, nu vascos) cca 15-20 minute.

Atentie: acest sos se va face cu cca 10 minute inainte de folosire.

Cum se face creier gratinat

Creierul, se va spala bine, eliminate eventual din aschiile de oase ramase, apoi lasat in apa rece cu otet cca 15 minute (pentru a se elimina sangele).

Pentru un gust mai bun, creierul se va fierbe impreuna cu cateva legume ( morcov, ceapa intreaga, 1 felie de radacina de telina ), curatate si taiate in dimensiuni mari, cu cateva boabe de piper, frunza de dafin, un praf de sare si otet din vin ( va ajuta mai usor la curatarea pielitei de pe suprafata creierului fiert ).

Creierul fiert si racit, se va curata de pielita ( optional ), apoi taiat in felii groase sau bucati potrivit de mari, pe un blat de lucru, stropite cu putina zeama de lamaie si lasate in asteptare pana la folosire.

Intr-un vas Jena rotund (diametrul de 20 cm sau 24 cm), uns cu unt si tapetat cu pesmet, se va pune un strat din sosul caldut pregatit in prealabil, iar peste el bucatile de creier, urmand restul de sos ramas, presarandu-se un strat generos de cascaval ras.

Vasul Jena, se va introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru cca 10-15 minute (cat se va gratina).

Creieul gratinat se va servi ca o gustare calda.

POFTA BUNA !!